fallback

Анализатор: Dow Jones може да се повиши с 23% до юни 2011

Според технически анализатор песимизмът сред инвеститорите е знак за скорошно покачване на индексите. Облигациите пък са следващият балон

17:45 | 16.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси може да се покачат с повече от 20% през следващите 10 месеца, тъй като инвеститорите са твърде песимистични за възстановяването на икономиката. Това казва Ралф Акампора, технически анализатор на Wall Street, започнал кариерата си през далечната 1966 г., цитиран от Bloomberg.

Dow Jones Industrial Average може да се изкачи до 13 000 пункта през първата половина на 2011 г., казва Акампора, шеф на базирания в Женева Altaira Wealth Management, управляващ 150 млн. долара. Той смята, че до юни догодина индексът може да нарасне с 23 на сто.  

Според техническите анализатори песимизмът е знак за скорошно покачване на индексите, тъй като показва, че инвеститорите имат капацитет да купуват акции, след като твърде дълго са избягвали фондовите пазари. В сряда Dow Jones се повиши с 0,4% до 10 573 пункта, с което растежът на индекса от началото на годината достига 1,4%.

„Не мисля, че това е реалният пазарен връх“, казва Акампора. „Пазарът абсорбира лоши новини и се готви за възстановяване“.

Щатските индекси достигнаха в сряда 5-седмичен връх, след като спекулации за очаквани нови придобивания повишиха настроението сред инвестиционната общност. През по-голямата част от годината инвеститорите се колебаеха между противоречиви данни за състоянието на икономиката - американските работодатели колебливо започват да създават нови работни места, европейските правителства се борят да овладеят бюджетните си дефицити, а Китай се стреми да охлади икономическия си растеж.

Standard & Poor’s 500, който от началото на годината се е повишил с 0,9%, остава със 7,6% под рекордното си за 2010 г. ниво от 23-ти април. Dow е изгубил 6% от нивата си през април.

„Видяхме най-лошото, преживяхме трусовете“, казва Акампора. „Това, което наблюдаваме сега, са остатъчните трусове“.

Преминаването на инвеститорите към облигации от акции може да доведе до „облигационен балон“, допълва той.

„Много малко от средствата, които бяха прехвърлени в облигации миналата година, са се завърнали на фондовите пазари, защото инвеститорите са изплашени до смърт“, казва Акампора. „Изгубихме цяло поколение от инвеститори там и това всъщност е следващият балон“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:50 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още