fallback

Отново колебливо начало на борсовата сесия в САЩ

Щатските индекси гравитират в неутралната зона след разочароващи данни за производствения сектор на страната

17:46 | 15.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Боровата търговия в САЩ започна с колебливи движения на индексите в двете посоки и днес, след като вчерашната вяла сесия ги остави почти без промяна

Преди началото на търговията стана ясно, че индустриалното производство в САЩ е намалило темповете си на растеж, а степента на оползотворяване на производствения капацитет се е увеличила, но съвсем незначително през август.

Щатският долар поскъпва срещу повечето основни валути заради намесата на японското правителство на валутните пазари и прогнозите на Goldman Sachs, че Федералният резерв ще напечата още 1 трлн. долара в края на тази година, с които да увеличи покупките си на държавни ценни книжа.

Индексът на 30 от водещите американски компании Dow Jones industrial average се повишава с 0,2% до 10 542,18 пункта в първия час на търговията. Широкият S&P 500 обаче губи 0,1% до 1 119,90 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, остава без промяна на 2 290 пункта.

Валутните пазари привлякоха вниманието на инвеститорите през последните дни, след като доларът се понижи силно срещу йената и еврото в началото на седмицата. Нестабилността на валутните курсове се отрази на риск апетита на инвеститорите и те потърсиха златото като алтернатива на валутите, а цената му се вдигна над 1 271 долара за тройунция, поставяйки нов рекорд.

Поскъпването на долара днес понижи цената на петрола с 1,8% до 75,39 долара за барел. Златото с доставка през декември поевтинява с 3,60 долара до 1 268 долара за тройунция. Доходността на десетгодишните американски облигации нараства до 2,71% днес от 2,67% вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:22 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още