fallback

Новите банкови правила повишиха индексите на Wall Street

Акциите от финансовия сектор поскъпнаха силно заради новите капиталови изисквания за банките, които бяха одобрени през уикенда от Базелския комитет

18:05 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Акциите от финансовия сектор се повишиха силно в началото на днешната сесия, след като през уикенда Базелският комитет прие новите капиталови изисквания за банките, които не се оказаха толкова строги, колкото очакваха финансови експерти. 

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,9% до 10 555 пункта час и половина след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 1,2% до 1 123,11 пункта, воден от финансовите компании. Междувременно технологичните компании повишиха индекса на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, с 1,7% до 2 281,07 пункта.

Борсовите индекси по целия свят се устремиха нагоре днес след добрите икономически данни от Китай и постигнатото през уикенда международно споразумение за капиталовата адекватност на банките. То ще принуди банките да утроят своите капиталови резерви като защита срещу бъдещи финансови кризи през следващите осем години.

Реформата дойде, след като ръководствата на най-големите централни банки и банковите регулатори се срещнаха в Базел този уикенд и подписаха споразумението, известно като Basel III. Финансовите пазари приветстваха промените, защото дават на банките достатъчно време, за да се вместят в новите по-строги изисквания.

В резултат на това акциите от финансовия сектор поскъпнаха силно, като тези на Citigroup, JPMorgan, Bank of America, Goldman Sachs и Wells Fargo се повишават с повече от 2%

Сесията в петък завърши с леки повишения, които оставиха индексите почти без промяна на седмична база заради вялата търговия през миналата седмица. През следващите няколко дни се очакват данни за продажбите на дребно в САЩ, активността във фабричния сектор и инфлацията.

Акциите на Hewlett-Packard се търгуват без промяна за 38,19 долара на Нюйоркската фондова борса, след като обяви, че ще купи производителя на софтуер за сигурност ArcSight за 1,5 млрд. долара, или 43,50 долара на акция. Това е с 24% над цената, по която се търгуваха акциите на ArcSight в петък. В резултат на това книжата на софтуерната компания поскъпват с 24,9% в сутрешната търговия.

Единствените икономически данни за САЩ се очакват малко преди края на днешната сесия и ще покажат размера на федералния бюджет през август. Според анализатори той е излязъл на отрицателно салдо от 102 млрд. долара в сравнение с бюджетен дефицит от 165 млрд. долара през юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:34 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още