fallback

Щатските индекси ще търсят посока след лятното затишие

Данните за продажбите на дребно и инфлацията в САЩ през август ще дадат посока на индексите през тази седмица

10:19 | 13.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

След апатичната търговия през изминалата седмица главните борсови индекси в САЩ успяха да запишат незначителни повишения на фона на оскъдните икономически данни.

През следващите пет дни обаче има няколко важни икономически доклада, които могат да дадат посока на пазара.

В понеделник единствените данни ще са за бюджетния дефицит на САЩ през август, който се очаква да възлезе на 103 млрд. долара в сравнение с отрицателно салдо от 165 млрд. долара през юли.

По-важни за икономическите нагласи на инвеститорите ще бъдат данните за продажбите на дребно през август, които излизат малко преди началото на сесията във вторник. Те се очаква да покажат увеличение от 0,4% на месечна база, след като потребителите ограничаваха своите покупки през юни и юли.

Във вторник се очакват още и данните за продажбите и складовите запаси на фабриките, търговците на едро и дребно, както и за индекса на икономическото доверие на бизнес ежедневника Investor's Business Daily и изследователската компания TIPP. Данните за бизнес запасите се следят от пазарите, защото те са част от брутния вътрешен продукт на САЩ. Индексът на икономическото доверие на свой ред е ориентир за икономическите нагласи на потребителите и склонността им да харчат и спестяват.

В началото на борсовата седмица индексите ще се движат и под влияние на новите насоки на Базелския комитет за капиталовите изисквания в банковия сектор, които бяха разкрити през уикенда. Именно подновените притеснения за състоянието на банковия сектор в Европа понижиха в началото на миналата седмица пазарите на ценни книжа по целия свят.

В сряда излизат данните за активността във фабричния сектор в региона на Ню Йорк през септември, както и тези за индустриалното производство и степента на усвояване на производствения капацитет на САЩ през август. И двата доклада се очаква да покажат подобряване на активността в сектора.

Седмичните данни за новите молби за помощи при безработица излизат в четвъртък, като прогнозите за тях сочат за увеличение до 460 хил. спрямо 451 хил. за предишната седмица. Броят им варира от 420 до 500 хил. от началото на годината, като според анализатори за стабилизиране на пазара на труда може да се говори едва тогава, когато те намалеят под 400 хил.

В четвъртък излизат още и данните за цените на ниво производител, както и тези за покупките на щатски ценни книжа от международни инвеститори.

Седмицата ще завърши с ключовите данни за инфлацията, които се очаква да покажат увеличение на потребителските цени от 0,3% на месечна база през август за втори пореден месец. Годишната инфлация в САЩ възлезе на 1,2% през юли главно заради скока в цените на бензина през последните 12 месеца. Целта на Федералния резерв е да поддържа годишната инфлация близо до целевото ниво от 2 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още