fallback

Щатските индекси приключиха седмицата на зелено

За последните 10 дни макроикономическите данни бяха по-добри. Вероятност за двойна рецесия вече не съществува, коментират инвеститори

23:04 | 10.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се повишиха в петък на фона на завръщащата се увереност, че забавянето на икономиката може да не е толкова тежко колкото се предполагаше. Енергийните компании спечелиха от по-високото от очакваното глобално търсене на петрол, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,46% до 10463 пункта. Сред най-добре представилите се компоненти на индекса беше Chevron, който спечели, след като цените на суровия петрол се повишиха над 76 долара за барел.

Standard & Poor's 500 се повиши с 0,49% до 1110 пункта, като най-силно представяне имаха компаниите от енергийния сектор, след като International Energy Agency повиши прогнозата си за глобалното търсене на петрол за 2010 г. Nasdaq се повиши с 0,28% до 2242 пункта.

Въпреки това компаниите, предлагащи комунални услуги, пострадаха след експлозията на газопровод, който е собственост на PG&E и се намира в покрайнините на Сан Франциско.

Основните банки приключиха сесията със смесен успех, като някои изгубиха позиции поради опасенията на инвеститорите, че международните банкови регулатори може да наложат по-строги правила за капиталовата адекватност на срещата си в Базел в неделя. Сред губещите бяха American Express и J.P. Morgan Chase.

„Настроението на инвеститорите вече е доста негативно“, казва Майкъл Фар президент на Farr, Miller & Washington. „Разговорите в Швейцария за регулациите на банките в някаква степен изнервиха хората“.

Все пак скорошните данни за икономиката в САЩ и по света помогнаха за съживяването на пазара през септември. За месеца Dow е спечелил 4,4%, докато S&P 500 се е повишил с 5,7%. Финансовите убежища от друга страна са изгубили част от привлекателността си. Търсенето на 10-годишните американски ДЦК се понижи и доходността им достигна най-високото си ниво за последните 30 дни.

„За последните 10 дни макроикономическите данни бяха по-добри. Мисля, че вероятност за двойна рецесия вече не съществува“, казва Дон Уордъл мениджър на RidgeWorth Mid-Cap Value Fund.

Доларът отслабна спрямо еврото, но укрепи позициите си спрямо йената.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:56 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още