fallback

Wall Street загуби инерция след икономическия доклад на Фед

Президентът на САЩ официално представи трите нови мерки на правителството, насочени към укрепване на нестабилното икономическо възстановяване

23:48 | 08.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Щатските борси завършиха днешната сесия с повишения, но загубиха част от своята инерция след публикуването на доклада от 12-те регионални клона на Федералния резерв, който показа, че икономическия растеж на страната намалява.

Изказването на президента на САЩ Барак Обама обаче се превърна в катализатор за индексите, след като той предложи нови мерки, насочени към укрепване на икономиката на САЩ. Общата им стойност възлиза на 350 млрд. долара.

Те включват 200 млрд. долара данъчни облекчения за компаниите, които инвестират в нови съоръжения и оборудване, и 100 млрд. долара за удължаването на данъчните кредити за научноизследователска и развойна дейност.

Освен това 50 млрд. долара ще бъдат предоставени през следващите десет години за подобряване на инфраструктурата в страната. Според анализатори обаче Конгресът няма да одобри предложените мерки скоро заради предстоящите междинни избори в САЩ през ноември.

Индексът на 30-те водещи американски компании Dow Jones IA се повиши с 0,5%, за да завърши сесията на ниво от 10 387,01 пункта.

Широкият S&P 500 нарасна с 0,4% до 1 098 пункта, докато индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, добави 0,9% до 2 228,87 пункта.

Настроенията на инвеститорите бяха по-оптимистични допреди Федералният резерв да публикува своя доклад за състоянието на икономиката на регионално ниво, който е известен още като „Бежова книга”.

От него стана ясно, че американската икономика е продължила да расте в периода от юли до август, но са се появили широко разпространени белези за намаляване на икономическата активност към края на август.

Отделни данни на Федералния резерв показаха, че потребителският дълг е намалял с 3,6 млрд. долара през юли, което се оказа по-малко от очаквания от анализаторите спад от 5,25 млрд. долара, предаде CNN.

Сесията вчера завърши с понижения на индексите от над 1% заради подновени тревоги за състоянието на банковия сектор в Европа. Тези страхове обаче утихнаха днес заради добрия завършек на аукциона на държавни ценни книжа от Португалия и Полша.

Акциите на BP завършиха сесията на Нюйоркската фондова борса с ръст от 3,2% до 38,37 долара след повишението на нейния кредитен рейтинг от Fitch.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:19 | 22.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още