fallback

Фед: Налице са редица признаци на забавяне на икономиката

В пет от 12-те региона на САЩ се е отчело забавяне на икономическата активност към края на август

22:17 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв потвърди, че американската икономика продължава да расте в средата на тази година, но изрази загриженост, че признаците за нейното забавяне са се увеличили значително на регионално ниво.

Това показа последното проучване на 12-те регионални клона на централната банка на САЩ, известно като „Бежова книга”.

То е проведено до края на август, като от него става ясно, че в пет от регионите се е отчело забавяне на икономическата активност. В други пет тя нараства с по-умерени темпове, а само в два се наблюдава положително развитие, пише Bloomberg.

През юни докладът разкри, че във всички 12 области състоянието на икономиката се подобрява.

В речта си на годишния икономически симпозиум на Федералния резерв от края на август неговият председател Бен Бернанке заяви, че предпоставките за по-силен растеж на икономиката през 2011 г. засега се запазват.

Регионалното проучване излиза две седмици преди следващото заседание на Фед и се използва от неговото ръководство при определянето на паричната политика.

Безработицата в САЩ се повиши до 9,7% през август, след като щатската икономика претърпя най-тежката си рецесия от 30-те години на миналия век през 2008 и 2009 г.

Докладът показа още, че в производствения сектор също са се появили признаци за по-бавен растеж, а потребителите избягват разходите, които не са от първа необходимост. Той потвърди и лошото състояние на пазара на недвижими имоти.

Президентът на САЩ Барак Обама призна днес, че възстановяването на икономиката е "болезнено бавно" и призова Конгреса да приеме мерки за намаляване на данъците за бизнеса и домакинствата със средни доходи.

В началото на тази седмица той призова правителството да отпусне 50 млрд. долара за инфраструктурни проекти, които да помогнат за увеличението на заетостта в САЩ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:33 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още