fallback

Ръст на щатските борси преди речта на Обама

Американският държавен глава се очаква да разкрие официално трите нови предложения на правителството за подобряване на растежа и заетостта

18:21 | 08.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Сесията на щатските фондови борси започна със стремителни повишения и за трите главни индекса в очакване на днешното изявление на американския президент Барак Обама, който ще разкрие подробности за новите мерки на правителството за стимулиране на растежа на икономиката.

Обама ще говори в Кливланд за плана на правителството да отпусне още 250 млрд. долара, с които да се насърчава разкриването на работни места, след като нивото на безработица в САЩ се повиши до 9,7% през август и остава близо до 10% през последната година.

Инвеститорите очакват по-късно днес и месечния доклад на Федералния резерв за състоянието на икономиката на регионално ниво.

Индексът на 30 от най-големите и търгувани американски борсови компании Dow Jones IA се повишава с 0,7% до 10 411,38 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 напредва с 1% до 1 102,26 пункта, воден от финансовите компании. Nasdaq Composite се покачва най-силно с 1,1% до 1 232,96 пункта.

Вчерашната сесия завърши с разпродажби заради опасенията на инвеститорите, че състоянието на банковия сектор в Европа е по-лошо от очакваното, предизвикани от публикация в WSJ за разминаването между реалните и обявените след стрес теста от банките рискови вложения в държавни ценни книжа.

Американският държавен глава се очаква да разкрие официално днес трите нови предложения на Демократическата партия, насочени към подобряване състоянието на пазара на труда и заздравяване на икономиката.

Мерките включват 200 млрд. долара данъчни облекчения за компаниите, които инвестират в нови заводи и оборудване, и още 100 млрд. долара данъчни кредити за развойна дейност. Освен това 50 млрд. долара се предвижда да се вложат в инфраструктурни проекти.

Според анализатори мерките няма да бъдат одобрени от Конгреса скоро заради предстоящите през ноември междинни избори за Долна камара.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:16 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още