fallback

Тревогите за финансовото здраве на Европа понижиха американските акции

Чашата, която преди седмица изглеждаше полупълна, вече е полупразна в очите на инвеститорите, коментират анализатори

23:27 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Първи спад от пет сесии насам, и то значителен, отбелязаха американските акции във вторник. Инвеститорите търсеха сигурност и не бяха склонни към покупки на фона на засилени опасения за банковия сектор в Европа.

„Така, както чашата изглеждаше полупълна през миналата седмица, така днес изглежда по-скоро полупразна”, коментира пред MarketWatch Джон Столцфус, анализатор към инвестиционния посредник Ticonderoga Securities.

„В Европа инвеститорите са фокусирани върху притесненията за последствията за икономическото здраве на региона, финансовия сектор и печалбите поради по-нататъшните мерки за ограничение на разходите и фискалните реформи”, казва той по повод данните за това, че европейските банки може да имат по-големи рискови задължения в своите отчети, отколкото се смяташе досега.

В резултат индексът на най-големите и най-често търгувани компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се понижи с 1,02%, стигайки до ниво от 10 341 пункта. Широкият S&P 500 падна с 1,15 на сто до 1092 пункта, а Nasdaq Compostite загуби 1,11% до 2209 пункта.

Противопоставяйки се на общия тренд, акциите на Oracle поскъпнаха с близо 6%. От компанията съобщиха в понеделник, че взимат на работа бившия изпълнителен директор на HP, за когото към края на сесията във вторник стана ясно, че е подведен под съдебна отговорност от бившия си работодател поради неспазване на договореностите за конфиденциалност.

Книжата на HP паднаха с 1,04 на сто.

Със спад завърши американската търговска сесия и за основни суровини като петрола, който поевтиня с 0,7%. Цената на затваряне на черното злато на стоковата борса в Ню Йорк бе 74,09 долара за барел с доставка през октомври, понижение от 2,3% регистрира и природният газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:33 | 02.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още