fallback

Негативно начало на борсовата седмица в САЩ

Главните индекси се понижават с близо 1% заради подновените тревоги за състоянието на банковия сектор в Европа

17:53 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Главните индекси на Wall Street започнаха днешната сесия с понижения от около 1% заради подновените тревоги за състоянието на банковия сектор в Европа и на фона на липсата на важни икономически данни от САЩ.

Проучване на Wall Street Journal хвърли сянка върху надеждността на резултатите от стрес тестовете на банките в Европа, като показа разминаването между обявените от банките позиции в рискови държавни ценни книжа (ДЦК на страни с големи дефицити) и реалните им експозиции.

Опасенията, че европейските банки са в по-лоша форма от очакваното, накараха инвеститорите да продават евро и по-рискови активи, каквито са акциите.

Индексът на 30 от водещите американски компании Dow Jones Industrial Average отстъпва с 0,8% до 10 365,25 пункта в първия час от търговията. Финансовите и енергийните компании понижават с 0,9% до 1 094,88 пункта S&P 500, докато на борсата Nasdaq индексът на всички компании Nasdaq Composite губи 0,7% до 2 218,55 пункта.

С понижения се движат и борсовите индекси в Европа, като френският CAC 40 и немският DAX губят над 1%. Азиатските индекси записаха по-рано днес първата си губеща сесия за последните пет дни.

Акциите на Oracle поскъпнаха с 6% в началото на сесията, след като производителят на бизнес софтуер обяви, че е назначил за свой главен изпълнителен директор Марк Хърд, който заемаше същата позиция в Hewlett-Packard до скоро.

Междувременно акциите на Barclays поевтиняват с 3,2% заради новината, че главният й изпълнителен директор ще се пенсионира през март следващата година. Той ще бъде наследен от американския шеф на звеното й за инвестиционно банкиране Боб Даймънд, предаде CNN.

Петролът поевтинява с 2,3% до 72,88 долара за барел, докато златото с доставка през декември поскъпва с 8,50 долара до 1 259,50 долара за барел. Доходността на 10-годишните американски ДЦК намалява до 2,64% от 2,71% в петък, след като инвеститорите потърсиха тяхната сигурност.

Финансовите пазари в САЩ бяха затворени в понеделник заради Деня на труда, а сесията в петък завърши със силни повишения на индексите след данните за увеличението на заетостта в частния сектор през август.

Американският президент Барак Обама обяви в понеделник, че правителството на САЩ ще отпусне 50 млрд. долара за инфраструктурни проекти, а по-късно през тази седмица ще представи заплануваните данъчни стимули за още 200 млрд. долара, които ще позволят на компаниите да отпишат новите си инвестиции в оборудване, направени отсега до края на 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:27 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още