fallback

Обама ще насърчава икономиката с $50 млрд. инвестиции в инфраструктурата

Предложеният от президента план включва рехабилитация на 150 хил. мили пътища, както и построяване и поддръжка на 4000 мили железопътна мрежа

10:19 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама представи в понеделник шестгодишен план за строеж на инфраструктура на първоначална стойност 50 млрд. долара, предаде Ройтерс.

В предложението се включва рехабилитация на 150 хил. мили (малко над 240 хил. км) пътища, построяване и поддръжка на 4000 мили железопътна мрежа, рехабилитация или реконструкция на 150 мили самолетни писти и модернизация на системи за контрол на въздушния трафик, както и създаване на банка, която да финансира частни, държавни и местни инфраструктурни проекти.

Обама е представил плана в Милуоки в рамките на предизборната кампания на демократите за изборите за Конгрес през ноември. Очаква се през тази седмица той да обяви и други инициативи за насърчаване на икономиката и създаване на работни места.

Планът за строителство на инфраструктура обаче незабавно беше разкритикуван от републиканците, на които много анализатори предричат успех в придобиването на контрол върху Камарата на представителите.

От администрацията на Белия дом са заявили, че в сряда в Кливланд Обама ще представи готвените нови данъчни облекчения за бизнеса, които се предвижда да намалят данъчното бреме за компаниите с около 200 млрд. долара в рамките на две години.

Някои икономисти обаче са скептично настроени относно бързия ефект на мерките, подчертавайки, че инвестициите в инфраструктура например обикновено не дават незабавен стимул на икономиката.

Освен това въпреки твърденията на Обама, че планът ще създаде незабавно известен брой работни места, от администрацията на Белия дом са заявили, че работни места ще бъдат създадени чак през 2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:55 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още