fallback

Щатските борси на кръстопът заради неясните изгледи пред икономиката

Dow Jones заличи загубите си за тази година след петъчните данни за заетостта, но несигурността ще продължава да тежи на индексите

09:47 | 07.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Септември започна със силни повишения за щатските борсови индекси, след като инвеститорите приеха с оптимизъм данните за трудовия пазар на САЩ от края на миналата седмица, които показаха, че заетостта в частния сектор се увеличава, макар и бавно. 

През миналата седмица Dow Jones Industrial Average добави 2,9% и отново излезе на положителна територия за годината, подкрепен и от изненадващия скок във фабричната активност. Широкият индекс S&P 500 на свой ред намали понижението си за тази година до 1%, а Nadaq Composite – до 1,6%.

Икономическите данни през следващите няколко дни ще бъдат сравнително оскъдни, като несигурността за посоката, в която ще поеме американската икономика, вероятно ще продължава да тежи на фондовите борси. Понеделник бе неработен ден за финансовите пазари в страната заради честването на Деня на труда.

Противоречивите очаквания за това в каква посока ще поеме американската икономика станаха причина за волатилните движения на котировките през последния месец.

Яснотата за това дали американската икономика се е насочила към повторна рецесия, или растежът ще се възобнови в края на тази година, вероятно няма да се увеличи през тази седмица заради оскъдните икономически данни през следващите няколко дни.

Това може да накара инвеститорите да заемат позиция на изчакване, като по-слабите изтъргувани обеми може да изострят движенията на котировките, пише CNN.

Борсовата седмица в САЩ започва днес, като не се очакват важни икономически данни.

В сряда излиза Бежовата книга на Федералния резерв, която разкрива състоянието на икономиката на регионално ниво. Малко след това Федералният резерв ще оповести промяната в потребителското кредитиране през юли.

Седмичните данни за петролните запаси на САЩ се очакват малко след началото на сесията в четвъртък и вероятно ще покажат увеличение за трета поредна седмица. Малко преди тях излизат и седмичните данни за новите молби за помощи при безработица, които се очаква да намалеят незначително с 2 хил. до 470 хил. за седмицата до 4 септември.

В четвъртък излизат и данните за търговския дефицит на САЩ за юли, като икономисти очакват той да се понижи до 47,2 млрд. долара за юли от 49,9 млрд. долара за юни.

Седмицата ще завърши с данните за продажбите и запасите на веригите за търговия на дребно в САЩ, които са добър ориентир за бизнес разходите им през идните месеци, защото търговците реагират бързо на промените в пазарната обстановка и изменят своите складови наличности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:22 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още