fallback

Goldman Sachs закрива звеното си за собствена търговия

Подобно решение взе през тази седмица и инвестиционната банка JPMorgan

14:40 | 04.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната банка Goldman Sachs е решила да закрие едно от основните си подразделения, което се грижи за търговията й за собствена сметка с ценни книжа, предаде Bloomberg, цитирайки източници, пожелали анонимност.

Съобщението идва, след като в края на юли Конгресът одобри най-мащабната реформа във финансовия сектор на САЩ от годините на Великата депресия насам.

Подобно решение взе през тази седмица и JPMorgan, съобщавайки на брокерите си в подразделението за търговия със собствен капитал, че то ще бъде закрито заради предстоящите промени в регулацията на финансовия сектор.

Търгуването за собствена сметка включва използването на собствен капитал за извършване на сделки с ценни книжа. Делът му от операциите и на двете банки е намалял значително през последните години, като възлиза на около 10% от приходите на Goldman Sachs.

Инвестиционните компании и големите банки в САЩ бяха подложени на критики от обществеността през последната година, затова че са предизвикали финансовата криза от 2008 г. с прекомерните рискове, които са поемали при тъгуването за собствена сметка.

Законопроектът на Дод-Франк за финансова реформа, който бе подписан от президента на САЩ Барак Обама през това лято, ограничава банките при рискуването на собствен капитал чрез извършването на сделки за собствена сметка.

Финансовите компании в САЩ имат четири години, за да спазят изискванията, заложени в мащабната финансова реформа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:10 | 23.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още