fallback

Burger King прие оферта за изкупуване за 4 млрд. долара от частен фонд

Това е второто изкупуване на веригата за последните осем години и най-голямото изкупуване със заемен капитал на капиталовите пазари в САЩ

10:37 | 03.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската верига заведения за бързо хранене Burger King прие офертата за изкупуване на фонда за дялово инвестиране 3G Capital, който й предложи общо 4 млрд. долара, от които около 700 млн. долара са за покриване на нейните дългове.

Това ще бъде второто изкупуване на базираната в Илинойс компания за последните осем години, както и най-голямото изкупуване със заемен капитал (ливъридж изкупуване) в историята на капиталовите пазари на САЩ, пише New York Times.

Зад новия собственик на Burger King стоят и няколко заможни бразилски инвеститори. 3G Capital започна преговори за покупката на Burger King преди няколко месеца под формата на поредица от приятелски разговори.

Инвестиционната компания планира да разшири присъствието на Burger King в международен план, особено в Латинска Америка и Азия.

Според ръководството на 3G Capital брандът на Burger King, солидната й франчайз мрежа и утвърдените продукти я правят идеално допълнение към портфолиото на 3G Capital.

Съгласно споразумението 3G Capital ще плати по 24 долара за всяка акция на Burger King, или общо 3,26 млрд. долара, което е с 46% повече от цената на акциите на Burger King, преди да се появят спекулациите за нейното изкупуване. Акциите на веригата поскъпнаха с 25% до 23,59 долара на Нюйоркската фондова борса след излизането на новината вчера.

Според 3G Capital стойността на компанията досега е била подценена от финансовите пазари. От 3G Capital очакват сделката да бъде завършена до четвъртото тримесечие на тази година.

Burger King бе изкупена през 2002 г. от инвестиционните компании TPG Capital, Bain Capital и фондът за дялово инвестиране на Goldman Sachs, но през 2006 г. те отново я върнаха на фондовия пазар чрез IPO.

Инвестициите на 3G са насочени главно към компании от потребителския сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още