fallback

Бернанке: Съжалявам, че не бях по-откровен за Lehman през 2008

За да предотврати натиск върху други финансови институции, шефът на Фед е избегнал признанието, че банката не може да бъде спасена

23:20 | 02.09.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Председателят на Федералния резерв (централната банка на САЩ) Бен Бернанке е изразил съжаление, че не е бил „по-откровен” пред американския конгрес през 2008, когато е избегнал признанието, че Фед не е способна да спаси Lehman Brothers, съобщава Financial Times.

Отговаряйки на обвиненията на Дик Фълд, бившият президент на Lehman, че Фед е можел и е трябвало да спаси банката, Бернанке посочва, че пълната истина е можела да усили пазарния натиск върху други финансови институции.

Малко след краха на банката Бернанке заяви пред конгреса, че правителството „е отказало” да я спаси. Днес той признава, че тогава „е подкрепял мита за възможното спасяване”.

”Съжалявам, че не бях по-откровен, понеже това подкрепи погрешното впечатление, че сме можели да направим нещо”, е казал той пред Kомисията за разследване на финансовата криза.

Попитан какво е било различното в случа с AIG, която получи милиарди долари правителствена помощ, Бернанке отговори, че застрахователният й бизнес е бил достатъчно жизнен, за да обезпечи помощта за изпитващото затруднения финансово поделение.

”Нашата преценка бе, че те разполагат с достатъчно обезпечение, за да изплатят отпуснатото финансиране. Останалата част от компанията бе ефективна и стабилна, притежаваща голяма стойност”, обяснява той.

Комисията разглежда феномена „твърде големи за да фалират”, който касае институции като AIG и Lehman, чиито размери и взаимообвързаност правят краха им болезнен за цялата финансова система.

Бернанке е заявил, че големите финансови групировки играят важна роля в американската икономика, но че процесът на обединяване от последните години, който тревожи много хора, може след време да се обърне.

”Очакването ми е, че дори и без директната намеса на правителството, след време ще станем свидетели на раздробяване на тези компании, тъй като те трябва да отговарят на натиска както от пазара, така и от регулаторните органи”, е казал той.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:29 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още