fallback

Рязък спад в продажбите на Toyota, GM и Ford в САЩ

Продажбите в САЩ на трите най-големи автомобилни компании в света отчитат двуцифрени спадове през август

22:59 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите в САЩ на трите най-големи автомобилни компании в света – Toyota, General Motors и Ford, са намалели рязко през изминалия месец, който може да се превърне в най-тежкия август за автомобилната индустрия на страната през последните близо три десетилетия.

От General Motors съобщават, че през август са били закупени 185 176 автомобила, което е с 25% по-малко от миналогодишните нива. Точно преди година изтече програмата на щатското правителство за насърчаване на покупките на нови автомобили, припомня Bloomberg.

Прогнозите на икономисти обаче бяха за по-малък спад в продажбите на General Motors от 19 на сто. Те сочат още, че продажбите на нови автомобили в САЩ може да са намалели до 11,6 млн. на приравнена към годишна основа база, което представлява спад от 18% спрямо август 2009 г.

Високата безработица в САЩ и растящите тревоги за състоянието на икономиката понижиха индекса на потребителското доверие през август, което подсказва за нежелание от страна на домакинствата да правят по-големи покупки, каквито са автомобилите.

Това се отразява и на продажбите на най-голямата автомобилна компания в света Toyota. Те намаляват с 34% на годишна база през август до 148 388 автомобила. Спадът също се оказа по-голям от пазарните очаквания.

Продажбите на Ford в САЩ на свой ред падат с 11% на годишна база до 157 503 автомобила.

Сред американските автомобилопроизводители изключение прави само Chrysler, чиито продажби отчитат 7% годишен ръст през август до 99 611 автомобила.

Продажбите на Honda се свиват с 33% на годишна база, тези на Nissan намаляват с 27%, а Hyundai отчита спад от 11 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:57 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още