fallback

Бившият шеф на Lehman Brothers обвинява Фед за кризата

Ричард Фулд заяви, че в седмицата преди колапса от септември 2008 г. Фед е разрешил по-широк достъп до фондове, който е бил "отказан само на Lehman"

18:01 | 01.09.10 г.
Автор - снимка
Създател

Ричард Фулд, бившият шеф на Lehman Brothers, обвинява Федералния резерв, че е задълбочил финансовата криза, като е оставил инвестиционната банка да фалира през 2008 г., пише Financial Times.

Фулд обвинява регулаторните органи за това, че са принудили неговата банка да фалира, като са й отказали достъп до фондове на Фед, до които други банки са били допуснати.

Бившият изпълнителен директор на банката заяви, че в седмицата преди колапса от септември 2008 г. Фед е разрешил по-широк достъп до кредитни инструменти, като „само на Lehman този достъп е бил отказан“.

„Твърдя, че ако на Lehman беше предоставен същия достъп както на останалите банки, дори в неделя вечерта [преди колапса], банката щеше да има време най-малкото да прекрати бизнеса си по контролиран начин или да се подготви за продажба, което щеше да облекчи последвалата криза“, твърди Фулд.

Колапсът на Lehman предизвика срив на фондовите пазари, като Фулд е обвиняван за това, че е поемал твърде големи рискове и е използвал задбалансово финансиране, което е дало грешна представа на инвеститорите за здравето на банката.

Фулд признава, че е допуснал грешки, но настоява, че в Lehman не е имало „капиталова дупка“.

Фулд обвинява Фед, че не е успял да овладее кризата през март 2008 г. и твърди, че централната банка е трябвало да предостави достъп на инвестиционните банки до евтин федерален кредит по-рано. „Това можеше да намали нуждата от допълнителна правителствена интервенция“, посочва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:01 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още