fallback

Обама превръща икономиката в „централна мисия“ след изтеглянето от Ирак

Нашата най-важна задача е да възстановим икономиката си и да върнем милиони безработни американци обратно на работа, посочва американският президент

11:15 | 01.09.10 г. 2
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама използва обръщението си от Овалния кабинет за края на американската военна мисия в Ирак, за да увери сънародниците си, че превръща икономическото възстановяване в своя „централна мисия“ след повече от десетилетие на войни отвъд океана, които по думите на президента са понижили качеството на живот на американците, пише Bloomberg.

На фона на избори за Конгрес в началото на ноември и нарастващ скептицизъм от страна на гласоподавателите относно финансовата политика на Белия дом, президентът подчерта, че ще се фокусира върху икономиката.

Повече от 1 трилиона долара, похарчени за войните в Ирак и Афганистан, наред с жертвите дадени от американската армия, са „ощетили американците“, раздувайки бюджетния дефицит на страната до рекордни нива и излагайки на риск глобалната конкурентоспособност на американската икономика, казва Обама.

„Така че сега, докато се опитваме да приключим войната в Ирак, трябва да съсредоточим усилията си върху проблемите у дома с толкова енергия, упоритост и усещане за обща цел, както и нашите мъже и жени в униформи, които служиха зад граница“, казва Обама. „Те посрещнаха всички изпитания и сега е наш ред“, допълва президентът.

Обама посочи също, че изтеглянето от Ирак ще позволи на американските военни да „вложат всичките си ресурси в операцията в Афганистан“, където Ал Кайда продължава да създава проблеми в пограничните райони с Пакистан. За седем години в Ирак са загинали 4421 американски войници.

Прекратяването на бойните действия в Ирак е едно от ключовите обещания направени от Обама по време на президентската кампания преди две години.

САЩ все още се опитва да се измъкне от най-дълбоката рецесия за последните 70 години. За второто тримесечие на 2010 г. икономиката нарасна с 1,6% на годишна база, докато според прогнозата на правителството безработицата се очаква да достигне 9,7% в края на годината.

В понеделник президентът обяви, че кабинетът му разглежда „допълнителни мерки“ за насърчаване на икономиката, като инвестиции в инфраструктура, чиста енергия и възможни допълнителни данъчни облекчения.

До ноември президентът може да направи сравнително малко за създаването на нови работни места и икономическия растеж, тъй като е притиснат от предстоящите избори за Конгрес, а бюджетният дефицит на страната е на път да достигне рекордните 1,47 трилиона долара в края на годината, пише Bloomberg.

„Нашата най-важна задача е да възстановим икономиката си и да върнем милиони безработни американци обратно на работа“, посочва Обама.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:52 | 19.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още