fallback

Пол Кругман: Фед нарочно „захаросва“ икономическата действителност

Икономиката на САЩ няма да се оправи със скромните стимули на правителството, предупреди Кругман

15:51 | 27.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Нобеловият лауреат по икономика Пол Кругман за пореден път разкритикува в своя блог действията на щатското правителство и Федералния резерв за насърчаване на икономиката като крайно недостатъчни.

Според него Федералният резерв умишлено „захаросва“ икономическата действителност, за да избегне отговорност за неудачната си парична политика. Той смята, че ФЕД и администрацията на американския президент Барак Обама трябва да разширят без колебание програмите за стимулиране на икономиката.

Пол Кругман уточнява, че икономиката на САЩ трябва да расте с поне 2,5% годишно, за да може да се запази заетостта на сегашните нива. Темпът на икономически растеж трябва да бъде далеч по-силен обаче, ако правителството иска да намали сегашните високи нива на безработица, допълва той.

Според него състоянието, в което се намира американската икономика в момента, не може да се нарече действително възстановяване и политиците трябва да правят всичко възможно, за да променят това.

Данните за БВП на САЩ от днес показаха, че американската икономика е намалила темповете си на ръст до 1,6% през второто тримесечие спрямо първоначално обявения ръст на БВП от 2,4 на сто.

Председателят на Федералния резерв Бен Бернанке ще говори малко по-късно днес на редовния годишен симпозиум на централната банка на САЩ в Уайоминг. Според редица анализатори обратът в икономиката на САЩ и Европа през последните няколко месеца е разменил местата на ФЕД и Европейската централна банка и сега ФЕД е този, който ще трябва да въведе допълнителни мерки за стимулиране на растежа.

Според Кругман Федералният резерв трябва да увеличи сумата на изкупуваните американски държавни и корпоративни облигации и да покаже на пазарите, че лихвите ще останат на рекордно ниските си нива за много продължителен период от време. Той съветва още ФЕД да вдигне средносрочните си целеви нива за инфлацията, което ще накара компаниите да инвестират натрупаните спестявания.

Икономистът допълва, че ефектът от подобни мерки не може да се предвиди напълно, но е по-добре да се предприеме нещо, отколкото САЩ да продължи да страда от извънредно висока безработица.

Той призова и администрацията на Обама да поднови програмите за подкрепа на затруднените купувачи на първи имот, както и за облекчаване на собствениците на жилища, имащи проблеми с изплащането на ипотечните си заеми.

На последно място Кругман разкритикува меката позиция на САЩ спрямо валутната политика на Пекин, който според него злоупотребява с изкуствено занижения обменен курс на юана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:06 | 12.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още