fallback

Пол Кругман: Да се откажем от култа към невидимите богове

Според носителя на Нобелова награда за икономика някои държави не могат безкрайно да поддържат високи дефицити, в Америка обаче имали избор

18:30 | 20.08.10 г. 16
Автор - снимка
Създател

Трябва да се откажем от култа към "невидимите богове" в призивите за намаляване на бюджетните разходи, за да се оправят проблемите на западните държави с нивата на държавна задлъжнялост. За това апелира в петък носителят на Нобелова награда за икономика за 2008 г. Пол Кругман.

„Елитът на властимащите политици (централни банкери, финансови министри, избраници, които се изправят в защита на бюджетната строгост) се държат като проповедници на античен култ, изискват от нас човешки жертви, за да се успокои гневът на невидимите богове”, пише Кругман в материал за New York Times.

Тези невидими божества по думите му са инвеститорите на пазарите на държавни облигации, чието влияние според експерта се преувеличава.

„Да, става дума за жертви. Би трябвало тези, които се съмняват в страданията, причинени от орязаните разходи, да погледнат катастрофалните последствия от строгите програми в Гърция и Ирландия”, допълва Пол Кругман.

Той подчертава още, че в САЩ например, въпреки продължаващите рекордни нива на задлъжнялост, държавата заема средства при много ниски лихвени нива.

„Първо ни казват, че не трябва да обръщаме внимание на икономическите фундаменти, а да се подчиняваме на диктата на финансовите пазари; сега ни казват да не обръщаме внимание на това, за което говорят тези пазари, защото те са дезориентирани”, пише специалистът.

Все пак Кругман допълва, че някои по-малки страни не могат безкрайно да поддържат високи дефицити. „Но ние в Америка имаме избор. Пазарите не изискват да изоставим създаването на работни места”, пише преподавателят от университета в Принстън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още