fallback

Обама срещу Буш на фона на замиращ растеж и предстоящи избори

JPMorgan Chase понижи прогнозата си за растеж на американската икономика до 1,5% за това тримесечие и 2% за последните три месеца на годината

13:26 | 20.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама и неговите съпартийци от демократическата партия вече не разполагат нито с време, нито със средства, за да генерират икономически растеж в навечерието на изборите за щатски конгрес през ноември.

Сега битката с републиканците за контрол над Конгреса се връща към традиционните за двете партии аргументи около федералните разходи и данъците, пише Bloomberg.

Демократите припомнят на избирателите, че техните икономически неволи са започнали по време на администрацията на Джордж Буш младши, докато републиканците критикуват начина, по който Обама се справя с рекордните дефицити и високата безработица. Сред основните дебати се очертават и прословутите данъчни облекчения на администрацията на Буш, които изтичат на 31 декември тази година.

„Републиканската партия ще направи всичко възможно да защити крайъгълния камък на икономическата програма на президента Буш, а ние добре знаем докъде ни доведе тя“, казва говорителят на Белия дом Дан Пфейфър, като не пропусна да обвини администрацията на Буш за финансовата криза.

Обама иска данъчните облекчения да останат в сила за домакинства, печелещи по-малко от 250 хил. долара на година. Републиканците искат от облекченията да се възползват всички домакинства, независимо от дохода си.

Дебатът за данъците и финансовата политика се разрази с нова сила след публикуването на поредните данни, говорещи за забавяне на икономическото възстановяването. В четвъртък Standard & Poor’s 500 изгуби 1,69% до 1076 пункта на фона на неочаквано висока безработица и спад на производството в района на Филаделфия.

„Вече е твърде късно да се повлияе на това как ще изглеждат нещата в деня на изборите“, казва Найджъл Гоулт, главен икономист на IHS Global Insight, компания за макроикономически проучвания базирана в Лексингтън, Масачузетс. Ще отнеме месеци ефектът от евентуални нови стимули или данъчни облекчения да бъде усетен в икономиката, допълва той.

След публикуването на негативните данни в четвъртък JPMorgan Chase & Co. понижи прогнозата си за растеж на американската икономика до 1,5% за това тримесечие и 2% за последното тримесечие на годината - прогнози с един процентен пункт по-ниско от първоначалната.

Демократите искат да превърнат изборите през ноември в своеобразен съдебен процес срещу икономическата политика на администрацията на Буш, казва Крис Лехън, стратегът на Демократическата партия, работил за кандидат-президентската кампания на Ал Гор. Демократите все още могат много ефективно да използват Буш като плашило, докато за републиканците печелившата мантра е: „Демократите ще ви вдигнат данъците“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:28 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още