fallback

Щатските индекси поразени от депресиращи данни за икономиката

Перспективата за икономиката за следващите няколко тримесечия без растеж на заетостта е много несигурна, коментират анализатори

23:14 | 19.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се понижиха в четвъртък, след като последните икономически данни хвърлиха сянка върху надеждата за бързо икономическо възстановяване, пише MarketWatch.

Известен оптимизъм не успя да донесе дори сделката за придобиването на McAfee Inc. от Intel Corp. за 7,7 млрд. долара – най-голямото придобиване в историята на производителя на чипове. Intel обяви, че ще плати около 60% премия над пазарната цена на McAfee.

„Перспективата за икономиката за следващите няколко тримесечия без растеж на заетостта е много несигурна“, казва Майкъл Шелдън, главен стратег на RDM Financial Group.

След като се понижи с почти 200 пункта Dow Jones Industrial Average изгуби 1,39% до 10271 пункта, като повечето компоненти на индекса затвориха на червена територия.

„Хубаво е, че компаниите от Fortune 500 са събрали 2 трилиона долара кеш и може би на хоризонта ще има още придобивания“, казва Тод Шонбърг изпълнителен директор на LandColt Trading. „Те обаче не използват тези пари, за да наемат нови служители и вероятно именно това ще бъде основната причина да се върнем към рецесията“, допълва той.

S&P 500 изгуби 1,69% до 1076 пункта, като най силно пострада индустриалният сектор.

„Ако пазарът продължава да се понижава и утре, все пак очаквам S&P 500 да се задържи в зоната 1055 – 1060 пункта“, казва Елиът Спар от Stifel Nicolaus.

Nasdaq Composite се понижи с 1,66% до 2179 пункта.

Фючърсите за суров петрол се свиха до 74,32 долара за барел, докато златото затвори на седем седмичен връх при $1,235.40 за унция.

„Най-бичият аргумент, защо инвеститорите трябва да купуват акции точно сега, е че ако сравните дивидентите на първокласните сини чипове с доходността на безрисковите щатски облигации и имате 5 до 10 годишен хоризонт, акциите изглеждат сравнително привлекателни“, казва Шелдън, „но като се вземе под внимание несигурната икономическа среда е трудно за инвеститорите да повярват от сърце в това“, допълва той.

Шокът за Wall Street дойде с данните за безработицата, която през юли достиган 9 месечен връх.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:21 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още