fallback

Какво купи и какво продаде Бъфет през второто тримесечие

Фондът на милиардера е увеличил дела си в капитала на Johnson&Johnson, отново са продавани акции от ConocoPhillips

09:50 | 17.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондът на милиардера Уорън Бъфет Berkshire Hathaway е увеличил значително дела си в капитала на Johnson&Johnson през последното тримесечие. Така той отново има голям дял от компанията, след като в разгара на кризата бе принуден да продаде част от участието си, за да бъдат финансирани други инвестиции.

Позицията на Berkshire е нараснала със 73 на сто до 41,3 млн. акции през второто тримесечие, след като към 31 март фондът е имал 23,9 млн. акции от капитала на Johnson&Johnson, показват данни, подадени до регулаторните органи в САЩ и цитирани от Bloomberg.

По този начин делът на Berkshire в Johnson&Johnson се оценява на 2,4 млрд. долара.

През тримесечието Бъфет е направил и друга сериозна инвестиция, закупувайки 4,4 млн. акции от капитала на компанията за предоставяне на услуги, свързани с електронна търговия, Fiserv. Инвестицията в компанията възлиза на 220 млн. долара.

Продажби Бъфет е наредил да бъдат извършени от акциите на ConocoPhillips, като позицията на Berkshire е намалена с 15 на сто. Това е седмо поредно тримесечие, в което се продават акции от капитала на компанията, след като самият Бъфет обяви инвестицията за „голяма грешка“.

През второто тримесечие на годината Berkshire Hathaway е продал около 3,6 на сто от акциите си в M&T Bank и така вече притежава 5,36 млн. акции в компанията. По този начин фондът е вторият по големина акционер във финансовата институция.

Намален е и делът в Kraft Foods, което се случва за второ поредно тримесечие след критиките на Бъфет към действията по придобиване на Cadbury. Въпреки това Berkshire остава най-голям инвеститор в Kraft.

За сметка на това, с 4,1 на сто до 4,06 млн. депозитарни разписки, е увеличен делът от капитала във френската компания Sanofi-Aventis. Всяка депозитарна разписка се равнява на една акция.

Данните, подадени вчера, показват още, че Coca-Cola остава най-голямата позиция в портфейла на Бъфет. Инвестицията в компанията се равнява на 11 млрд. долара, като стойността й се е увеличила с 48% от март 2009 година насам.

Berkshire Hathaway е най-големият акционер в American Express и Wells Fargo, показват още данните.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:27 | 14.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още