fallback

Изпълнителният директор на GM напуска, бил изпълнил целите си

Едуард Уитакър зае поста през юли миналата година, за да преведе компанията през преструктурирането й

14:02 | 13.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Главният изпълнителен директор на щатския автомобилен гигант General Motors Едуард Уитакър обяви плановете си да напусне поста през септември, съобщи ВВС. Той зае позицията през юли миналата година, за да преведе компанията през преструктурирането й.

Поста ще поеме сегашният член на борда на директорите Дан Акерсън. Уитакър ще остане председател на борда до края на годината.

Вчера компанията отчете печалба за второто тримесечие от 1,6 млрд. долара, което е най-големият й положителен резултат от 6 години. Това е второ поредно тримесечие на печалба след големите тримесечни загуби през 2009 г., когато компанията потърси защита при банкрут, за да може да се преструктурира.

При обявяването на оставката си Уитакър е заявил, че е изпълнил това, което си е бил поставил за цел, присъединявайки се към компанията. „Целта ми при идването в General Motors беше да помогна за възстановяването на рентабилността, да изградя силна пазарна позиция и да създам предпоставки за успех на компанията, а ние категорично сме поели този път“, е подчертал той.

Компанията все още е 61% собственост на щатското и канадското правителство.

При преструктурирането бяха съкратени над 65 хил. работни места в САЩ и бяха затворени някои заводи. Продадена беше марката Saab, а дейността на някои други марки беше стеснена.

За второто полугодие на 2009 загубата на GM възлезе общо на 4,3 млрд. долара, но за първата половина на тази година компанията е на печалба от 2,8 млрд. долара.

През следващите дни се очаква GM да обяви подробности за IPO-то си, спекулации за чието провеждане се появяват от известно време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:35 | 31.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още