fallback

Силните понижения на щатските индекси продължават

Броят на новите молби за помощи при безработица неочаквано се увеличи до най-високото си ниво от февруари насам

17:47 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Сериозните понижения на борсовите индекси в САЩ продължават за втори пореден ден, след като броят на новите молби за помощи при безработица неочаквано се увеличи, а технологичната компания Cisco Systems даде по-предпазливи прогнози за финансовите си резултати през текущото тримесечие.

Индексът на 30-те от най-големите и често търгувани компании в САЩ Dow Jones IA се понижава с 0,7% до 10 214,2 пункта час след началото на сесията. Акциите на Cisco, която е една от компаниите в състава му, поевтиняват с 9% въпреки обявените 79% ръст в печалбата й за изминалото тримесечие.

Широкият индекс S&P 500 губи 0,8% до 1 081,49 пункта, воден от индустриалните акции. Технологичните компании потопиха главния индекс на борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, с 1,1% до 2 184,19 пункта.

Борсовите индекси в Европа също се движат на отрицателна територия, като германският DAX, френският CAC 40 и британският FTSE 100 бележат спад в рамките на 0,6%.

Вчерашната сесия завърши с големи понижения от около 3% за трите индекса заради поредицата от разочароващи данни за американската и китайската икономика от последните дни, които показаха, че вносът и активността в производствения сектор намаляват, а търговският дефицит на САЩ расте.

Преди началото на днешната борсова сесия в САЩ стана ясно, че броят на новите молби за помощи при безработица неочаквано се е увеличил с 2 хил. до 484 хил. през миналата седмица. Това е най-големият им брой от февруари насам, като анализаторите очакваха понижение до 465 хил.

Броят на лицата, които получават помощи поне две седмици, е намалял до 4,45 млн. спрямо 4,57 млн. за предишната седмица. Икономистите очакваха увеличение до 4,60 млн. души, предаде CNN.

Отделни данни показаха, че цените на вносните стоки са скочили с 0,2% на месечна база през юли и с 4,9% спрямо миналогодишните си нива. Това се дължи главно на по-високите цени на горивата.

Цените на износните стоки обаче са се понижили с 0,2% на месечна база, като остават с 3,9% над своите миналогодишни нива.

Американската автомобилна компания General Motors обяви печалба от 1,5 млрд. долара за изминалото тримесечие, което ще й помогне за планираното от ръководството й първично публично предлагане на акции по-късно през тази година.

Щатският долар поскъпва срещу еврото за четвърти пореден ден, след като вчера скочи с 2,8%. Цената на петрола с доставка през септември се понижава с 2% до 76,50 долара за барел. Златото с доставка през септември поскъпва с 15,90 долара до 1 215,10 долара за тройунция.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа (ДЦК) пада до 2,71% спрямо 2,72% в сряда. Финансовото министерство на САЩ ще предложи на аукцион днес 30-годишни ДЦК за 16 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още