fallback

IPO-то на GM – за между 12 и 16 млрд. долара?

Очаква се заявлението за IPO да бъде подадено в петък или понеделник, според запознат с плановете източник

12:23 | 12.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатският производител на автомобили General Motors (GM), в който правителството на САЩ притежава 61%, планира да набере между 12 млрд. и 16 млрд. долара чрез първично публично предлагане на акции (IPO), съобщи Bloomberg, позовавайки се на източник, запознат с плана.

Очаква се заявлението за IPO да бъде подадено в петък или понеделник, е заявил източникът, пожелал да остане анонимен, тъй като обсъжданията не са обявени публично. Точната стойност на офертата може да не бъде детайлно посочена в заявлението за регистрация, което трябва да се подаде в щатската Комисия за ценните книжа и борсовите операции (SEC).

Така IPO-то ще бъде второто по големина в САЩ след това на Visa за 19,7 млрд. долара, реализирано през март 2008 г. Предлагането ще бъде и стъпка към „освобождаване“ от собствеността на държавата.

От GM са отказали коментар по подробностите за IPO-то. “Ще направим IPO, когато условията са подходящи за компанията и за пазарите”, е посочил говорител на компанията.

През юни двама запознати с плановете обявиха, че компанията планира да продаде една пета от общо 304-те млн. акции, собственост на правителството. Така делът на държавата ще бъде намален на по-малко от 50 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:29 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още