fallback

Пет идеи за възстановяване на икономиката на САЩ

С безработица, оставаща на обезпокоителните нива от 9,5%, икономисти очакват растежът в САЩ да се забави допълнително. Fortune предлага пет сценария за възстановяването на икономиката

13:15 | 11.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Въпреки плана на стойност 787 млрд. долара за стимулиране на икономиката, приет от Aмериканския конгрес през 2009 г., възстановяването в САЩ е болезнено бавно, пише Fortune.

С безработица, оставаща на обезпокоителните нива от 9,5%, икономисти очакват растежът да се забави допълнително, като се посочва необходимостта от допълнително стимулиране на икономиката. Fortune предлага пет сценария за възстановяването на щатската икономика.

Стимулиране на потребителите чрез либерализиране на законите за обявяване на фалит

Дори ако администрацията на Обама реши да стимулира икономиката чрез данъчни облекчения или раздавайки чекове на американските домакинства, вероятно няма да успее да постигне потребление, което да накара компаниите да наемат повече хора или да инвестират повече. Прекомерното харчене през годините преди финансовата криза е това, което доведе до икономическата бъркотия. Много домакинства изправени пред сериозни дългови проблеми биха използвали всеки допълнителен долар, за да намалят задълженията си или да спестят, вместо да купуват плазмени телевизори или дрехи.

За да възстановят потреблението, законодателите трябва да опростят процедурата за обявяване на фалит и така да предоставят възможност за ново начало на милиони хора в САЩ. През 2005 г. Конгресът ревизира законите, регулиращи обявяването на фалит и затегна условията, при които американците могат легално да заличават дълговете си. Дори при тези по-строги правила, 1,4 млн. американци, или 30% повече в сравнение с 2009 г., са поискали съдебна защита поради неплатежоспособност, сочат данните на National Bankruptcy Research Center.

Този план разбира се има и своите недостатъци. Обявяването на неплатежоспособност ще оскъпи взимането на потребителски кредити в бъдеще, а банките, които и сега са критикувани, че не отпускат кредити, ще затегнат още повече кредитната си политика.

Създаване на нови работни места чрез девалвация на долара

Икономиката изглежда сякаш се върти в затворен кръг. Компаниите определено не могат да наемат повече служители, когато търсенето за техните продукти или услуги не е на необходимото ниво. От друга страна, потребителите ще се въздържат да пазаруват, докато нивото на безработица остава високо.

Много икономисти предлагат понижаване на курса на американския долар. По-слабият долар ще е добра новина за американски компании като Boeing, която ще може да продава по-евтино своите самолети на чуждестранни клиенти. Увеличеният износ в крайна сметка би накарал компаниите да наемат повече служители и да инвестират в САЩ. Подобно нещо се случи в началото на 2007 г., когато американските автомобилопроизводители се радваха на добри продажби, докато доларът се понижаваше. Въпреки покачването на долара в резултат от дълговите проблеми в някои части на Европа, като цяло курсът на щатската валута бележи спад през последните няколко години.

Но как доларът може да се понижи още повече? За тази цел може да послужи всяка политика, която би направила зелените пари по-малко привлекателни. Например налагането на високи данъци на чуждестранните инвестиции.

Както повечето добри идеи, и тук има уловка. По-слабият долар е лоша новина за американските потребители, които ще трябва да плащат повече за вносни стоки, като вино от Франция и коли от Германия например. Ваканциите на американците в чужбина, например в Европа, също ще станат по-скъпи. В допълнение силата на долара е огледало за здравето на цялата икономика, а по-слабият долар вероятно няма да помогне в тази насока.

Всеобщ спасителен план чрез опрощаване на ипотеките

През 2008 г. Конгресът одобри спасителен пакет от 700 млрд. долара, предназначен за банки, притиснати от тежестта на лошите кредити. Икономисти се питат дали това не може да се направи и за обикновените американци.

Миналата седмица тръгнаха слухове, че администрацията на Обама ще принуди ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac да опростят част от задълженията по ипотеки, чиито собственици не могат да ги изплащат. Приблизително 15 млн. американски ипотеки, или всяка пета в станата, е на червено.

Финансовият департамент побърза да разсее тези слухове, но идеята може би заслужава да се разгледа, тъй като законодателите все още не са решили какво да правят със закъсалите ипотечни компании, които държавата прибра под крилото си през 2008 г. Един подобен спасителен план би бил потенциално скъп и политически рискован ход за администрацията на Обама, но също би помогнал и на много американски семейства да се завърнат към финансова стабилност, както това бе направено за големите банки.

Намаляване на разходите

Някои икономисти са на мнение, че най-добрият стимул за икономиката е тя да не бъде стимулирана. За да се върне американската икономика на пътя на устойчивото възстановяване, правителството трябва да харчи по-малко и да заема по-малко.

Идеята е взаимствана от бившия британски премиер Маргарет Татчър, която през 80-те години във Великобритания се зае с овладяването на огромни бюджетни дефицити в условията на висока безработица.

Ограничаването на разходите може да стимулира икономиката по няколко начина. Това, от една страна, би позволило поддържането на ниски лихвени проценти и би стимулирало инвестициите, а, от друга, би позволило намаляване на данъците, в резултат на което американците ще разполагат с повече пари за пазаруване

Инвестиционно ориентиран план за икономическо стимулиране

Покрай бурния дебат за предимствата и недостатъците от стимулирането на икономиката, икономистите сякаш забравиха идеята, че инвестициите са ключът към икономическото възстановяване на САЩ.

„Китай пести и инвестира, САЩ говори, консумира, тегли кредити и продължава да говори", казва Джефри Сач ректор на Earth Institute към Columbia University.

Сач препоръчва насочени правителствени инвестиции в образование, чиста енергия, инфраструктура, износ за Африка и други страни с нисък доход, както и проекти за стимулиране заетостта и растежа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:33 | 08.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още