fallback

Щатските индекси намалиха загубите след лихвеното решение на Фед

Доходността на американските ДЦК се понижи заради намерението на Фед да купува държавни облигации

23:45 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ заличиха голяма част от загубите си от сутрешната търговия, след като Федералният резерв поднови обещанието си да запази меката си парична политика за продължителен период от време, като начин да подпомогне растежа на щатската икономика.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones IA завърши сесията със спад от 0,5% до 10 644,25 пункта, след като по-рано се понижаваше с повече от 1%. Широкият S&P 500 отстъпи с 0,6 на сто до 1 121,06 пункта, а индексът на всички компании от Nasdaq – Nasdaq Composite, се понижи с 1,2% до 2 277,17 пункта, главно заради разпродажби в технологичния сектор.

Централната банка на САЩ остави основния си лихвен процент на рекордно ниското му ниво в интервала от 0% до 0,25% и през август, но даде най-предпазливата си прогноза за щатската икономика за последната повече от година.

Федералният резерв обяви също, че ще реинвестира парите от падежиращи ипотечни ценни книжа на пазара на дългосрочни американски облигации. По този начин навлизат средства в банковата система, които могат да преминат в икономиката под формата на заеми.

Разпродажбите бяха най-силно изразени в технологичния сектор заради понижените прогнози за перспективите пред компютърните компании на JPMorgan, предаде CNN. Акциите на Intel поевтиняха с 4% до 19,82 долара, а тези на производителя на чипове AMD потънаха с близо 8%.

Икономическите данни за САЩ от днес показаха, че производителността в американската икономика е намаляла с 0,9% през второто тримесечие, отчитайки първия си спад от края на 2008 г. насам.

Акциите на BP се понижиха на свой ред с 1,8%, след като компанията внесе първия депозит от 3 млрд. долара в сметката, от която ще се погасяват съдебните искове, повдигнати срещу нея във връзка с петролния разлив в Мексиканския залив.

Доходността на десетгодишните американски държавни ценни книжа се понижи до 2,77%, което е най-ниското й ниво за последните 18 месеца, а тази на 30-годишните облигации падна под 4%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:37 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още