fallback

Разпродажби изпратиха американските пазари надолу

Инвеститорите заеха предпазливи позиции заради очакваната промяна в икономическите прогнози на Федералния резерв

18:18 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ потънаха в началото на днешната търговия след слабите данни за производителността на американската икономика през второто тримесечие.

Акциите от всички сектори на икономиката поевтиняват, след като инвеститорите решиха да заемат предпазливи позиции в очакване на лихвеното решение на Федералния резерв малко по-късно днес.

Индексът на 30-те най-големи и често търгувани компании в САЩ Dow Jones IА губи 1% и се понижава до 10 596,16 пункта час и половина след началото на сесията.

Широкият S&P 500 отстъпва с 1,1% до 1 115,53 пункта, докато индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, губи най-много, или 1,6% до 2 270,69 пункта, главно заради технологичните компании.

Днешната сесия вероятно ще бъде по-волатилна заради очакванията, че Федералният резерв ще коригира икономически си прогнози. Изявлението ще излезе след лихвеното решение на централната банка в 21:15 ч. българско време тази вечер.

В него инвеститорите ще търсят знаци за това дали в крайна сметка развитието на щатската икономика през тази година няма да се окаже по-лошо от очакваното.

През миналия месец председателят на Федералния резерв Бен Бернанке изрази опасение, че перспективите пред икономиката на САЩ са крайно несигурни, с което накара анализаторите да прогнозират нови мерки за разхлабване на паричната политика.

Засега обаче изглежда, че каквото и да предприеме Федералния резерв, инвеститорите ще са разочаровани. В случай, че прогнозите му за икономиката се понижат, но не се предприемат още мерки за стимулирането й, това ще разочарова пазарите.

От друга страна, в случай че централната банка предприеме стъпки, това може да внесе смут на пазарите в момент, в който те са много чувствителни към лоши икономически новини.

Сесията на Wall Street вчера завърши с повишения на индексите, но слабите изтъргувани обеми през летния сезон изострят повече пазарните движения.

Икономическите данни от днес показаха, че производителността на американците е намаляла неочаквано с 0,9% през второто тримесечие, което е първият й спад за последните шест поредни тримесечия.

Икономистите очакваха увеличение от 0,1% спрямо първото тримесечие, когато тя нарасна с 3,9 на сто.

Отделни данни показаха, че запасите на търговците на дребно в САЩ са намалели с 0,7% на месечна база през юни, което се оказа два пъти повече от очакваното и втори пореден ръст на месечна база.

Щатският долар поскъпва срещу еврото и лирата, но поевтинява срещу японската йена. Цената на петрола с доставка през септември се понижава с 2,2% до 79,73 долара за барел, докато доходността на десетгодишните американски облигации се повишава до 2,83% от 2,81% вчера.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:38 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още