fallback

Жегата засегна и световната икономика

В САЩ комбинацията от по-силна икономика и използване на климатици е изстреляла потреблението на електроенергия с 10% през юли на годишна база

13:23 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

„Навън е страшна жега“. Освен че е неизменна тема на разговорите през последните дни, екстремната жега обхванала по-голямата част от северното полукълбо, се превръща и в основен икономически фактор, пише Financial Times.

Глобалните температури през първата половина на годината са най-високите от началото на метеорологичната статистика преди 130 години. САЩ и Източна Европа са сред най-сериозно засегнатите, но температурни рекорди бяха поставени и в повече от 12 страни, включително Пакистан, Катар, Колумбия и Бирма.

Производители на разхладителни храни и напитки, като Unilever и Coca Cola обикновено се радват на добър ръст на продажбите по време на жега. Така е и с производителите на бира, които обаче тази година пострадаха от повишаващите се цени на ечемика вследствие от сушата в Русия.

Комуналните услуги, от друга страна, са най-силно зависими от американския долар. В САЩ комбинацията от по-силна икономика и засиленото използване на климатици е изстреляла потреблението на електроенергия с 10% през юли на годишна база, увеличавайки приходите на доставчиците на електроенергия с милиарди долари. Особено непоносима е жегата в мегаполисите по източното крайбрежие на САЩ, където употребата на климатици се е увеличила драстично.

Цените на фючърсите за така наречените „cooling degree day (CDD) “ - количеството енергия за охлаждането на бизнес обект или дом за един ден - търгувани на Чикагската борса за финансови и стокови деривативни инструменти, предполагат, че август също ще бъде един много горещ месец.

CDD използва средните кумулативни температури, надвишаващи 18,3 градуса по Целзий (65 градуса по Фаренхайт), като приближение за определяне на енергията, употребена за охлаждане. До този момент CDD са търгувани на цени между 30% и 56% над нивата за същия период миналата година, докато за август и септември фючърсите са с 21% и 13% по-високи цени съответно, сочат данни на First Enercast Financial.

Въпреки всичко засега жегата понася сравнително леко на американския бизнес. Горещите американски лета са застрашавали електропреносната инфраструктура на страната и в миналото, като за последно по-сериозни проблеми са наблюдавани през 2003 г. и 2005 г. Засега умереният ръст на американската икономика помага на доставчиците на електроенергия да покриват търсенето.

Изключително навременно паднаха и дъждове, които помогнаха за събирането на реколтата от пшеница и позволиха на американския агробизнес да изнася значителни количества на международните пазари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още