fallback

ФЕД: Рискът от рецесия през следващите две години е „значителен“

Mакроикономическата прогноза вероятно прогресивно ще започне да се влошава през следващото лято, посочват анализатори на централната банка в САЩ

11:05 | 10.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Съществува „значителен“ риск американската икономика да изпадне в рецесия през следващите две години, въпреки че това едва ли ще се случи през следващите няколко месеца, посочват анализатори на Федералния резерв в Сан Франциско, цитирани от CNBC.

Вероятността от нова рецесия през следващите 18 до 24 месеца е по-висока от тази за икономически растеж, се казва в последното издание на регионалния бюлетин на централната банка.

Нарастват опасенията, че САЩ може би вървят към „W – образна“ рецесия, на фона на спада на потреблението и доверието на потребителите през последните месеци, както и по-малкия от очакваното брой на нови работни места в частния сектор.

Тези икономически данни ще са и сред основните теми за разговор на предстоящата по-късно днес среща на Комитета за валутна политика на Фед. Коментари на официални представители на щатската централна банка разкриват дълбоки разногласия по въпроса дали Фед трябва да предприеме допълнителни мерки за стимулиране на икономиката.

Изследователите – Травис Бердж от University of California и Оскар Джорда от San Francisco Fed - посочват, че според техните данни „макроикономическата прогноза вероятно прогресивно ще започне да се влошава през следващото лято“.

„Разбира се, икономическите политики могат силно да повлияят на подобен изход“, допълват те. „Политиките, които бъдат приети днес, могат да имат ключова роля във формирането на темпото на растежа“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:07 | 29.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още