fallback

Индексите в САЩ тръгнаха надолу преди петъчните данни за заетостта

Данните за продажбите на големите вериги за търговия на дребно и новите молби за помощи при безработица понижиха индексите

17:58 | 05.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ поеха надолу в началото на днешната сесия най-вече заради пониженията при компаниите от потребителския сектор. Данните преди началото на днешната търговия показаха, че през миналата седмица новите молби за помощи при безработица в САЩ неочаквано са се увеличили с 19 хил. до 479 хил.

Очакванията на пазарните анализатори бяха за понижение до 456 хил. Броят на новите молби за помощи при безработица в САЩ упорито стои в интервала между 430 хил. и 480 хил. от началото на тази година, докато безработицата в най-голямата икономика на света варира между 9,5% и 10% през последната една година.

Утре се очакват правителствените данни за заетостта в неселскостопанските отрасли на икономиката на САЩ през юли. Според анализатори американската икономика е закрила още 59 хил. работни места през миналия месец. Високата безработица ще бъде основен проблем за правителството и Федералния резерв през следващите две години, като прогнозите на Фед показват, че тя ще остане над 7% до края 2012 г.

Ценово-претегленият индекс Dow Jones Industrial Average се понижава с 0,3% до 10 648,11 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият S&P 500 в същото време губи 0,4% до 1 122,47 пункта, а индексът на всички компании от борсата Nasdaq- Nasdaq Composite, се понижава с 0,5% до 2 291,33 пункта. Вчерашната сесия завърши с леки повишения за трите индекса.

За разпродажбите в потребителския сектор допринесоха данните за продажбите на 28 от най-големите вериги за търговия на дребно в страната. Те са нараснали с 2,9% на годишна база през юли, което не отговори на очакванията на анализатори за скок от 3,1 на сто, предаде CNN.

Акциите на медийната компания News Corp поскъпват с над 5% до 14,55 долара на Нюйоркската фондова борса, след като излезе на по-голяма от очакваното печалба от 875 млн. долара през изминалото тримесечие. Това се дължи отчасти и на успешната продажба на медийната група на bTV през април тази година.

Курсът на долара се понижава леко срещу еврото, докато американският лек суров петрол с доставка през септември поевтинява с 0,3% до 82,26 долара за барел. Златото с доставка през декември на свой ред поскъпва с 3,30 долара до 1 199,10 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:09 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още