fallback

Тимъти Гайтнър: Политиките на Буш са виновни за огромния дефицит

Финансовият министър на САЩ обвини предишния президент в предизборен популизъм, който влошил фискалните позиции

09:01 | 05.08.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

„Грешните“ политики на администрацията на Джордж Буш са с основна вина за огромния бюджетен дефицит на САЩ, смята финансовият министър на страната Тимъти Гайтнър, съобщава Ройтерс.

Гайтнър обвинява Буш в предизборен популизъм заради решението му да бъдат намалени данъците на най-богатите американци. Тази година срокът на програмата за данъчни отстъпки изтича и според финансовия министър това неминуемо ще изиграе роля на предстоящите през ноември частични избори за Сената и Камарата на представителите.

С наближаването на изборите Гайтнър все по-често се опитва да покаже, че вината за огромния бюджетен дефицит на САЩ е в предишното управление, а не в програмите за спасяване на икономиката на Обама, които са на стойност стотици милиарди долари.

Според финансовия министър удължаването на програмата за намаляване на данъците за най-богатите американци ще предизвика необходимост от набиране на допълнителни средства за компенсация на пропуснатия доход. По този начин нямало да може да се обърне достатъчно внимание на програмите за насърчаване на растежа и борба с безработицата.

Републиканците пък са на обратния полюс, като настояват за удължаване на въпросния план за данъчни отстъпки.

През миналата година бюджетният дефицит на САЩ достигна рекордните 1,41 трлн. долара, а прогнозите са, че през тази той ще нарасне още повече. В същото време 44 на сто от американците поставят именно борбата с дефицита като основен въпрос при взимането на решение кого да подкрепят на изборите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още