fallback

Силен ръст във финансовия сектор повиши щатските индекси

Борсовите индекси в САЩ започнаха месеца с повишения от над 1,5%

17:56 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в САЩ започнаха месеца със силни повишения от над 1,5%, след като председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви по време на пресконференция в Чарлстън, че нарастващото търсене от страна на потребителите и бизнеса ще подкрепи икономическия растеж на САЩ, който обаче се очаква да бъде умерен.

Инвеститорите приветстваха и данните за растежа в производствения сектор на щатската икономика през юли. Индексът на бизнес активността във фабричния сектор възлезе на 55,5 пункта за юли в сравнение с очакваните от анализатори 54,2 пункта. Стойността му се намира в зоната на растеж над 50 пункта за 12-ти пореден месец.

Индексът се повиши до 60,4 пункта през април, след което започна да се понижава заради последиците от фискалната криза и притесненията, че затягането на фискалната политика в Европа и Азия може да навреди на икономическото възстановяване.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани компании Dow Jones IA се повишава с 1,6% до 10 637 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 напредва с 1,8% до 1 121,85 пункта, докато индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нараства с 1,8% до 2 294,68 пункта.

Изминалият месец донесе на щатските борси най-доброто им месечно представяне за последната година въпреки смесените данни, които все повече загатват за забавен икономически растеж през втората част на тази година. В края на миналата седмица стана ясно, че щатската икономика е намалила темпото си на растеж до 2,4% през второто тримесечие, а в края на тази седмица излизат данните за заетостта през юли, които вероятно ще покажат, че още 75 хил. работни места са били закрити.

Най-добре в началото на днешната сесия се представят финансовите компании, след като инвеститорите приветстваха добрите тримесечни резултати на HSBC и BNP Paribas. Добре се представят и компаниите от строителния сектор, след като вместо да покажат спад, данните за разходите в строителния сектор показаха ръст от 0,1% на месечна база през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още