fallback

Данните за пазара на труда – поредното препятствие за Wall Street

Щатските индекси се нуждаят от положителна промяна в заетостта, за да поддържат доброто си представяне от юли

10:51 | 02.08.10 г.
Автор - снимка
Създател

След доброто представяне на щатските индекси през юли, първата борсова седмица от август може да се окаже трудна за Wall Street заради задаващите се данни за пазара на труда и състоянието на фабричното производство и сектора на услугите в САЩ.

Влошените данни за състоянието на световната икономика от последните дни вероятно ще внесат допълнително колебание сред инвеститорите относно икономическото възстановяване.

В края на миналата седмица стана ясно, че американската икономика е намалила темповете си на растеж до 2,4% през второто тримесечие. По-рано през юли данните за китайската и южнокорейската икономики също показаха по-бавен растеж, а днес стана ясно, че китайската промишленост се е свила през юли за първи път от април миналата година досега.

Добрите финансови резултати на щатските борсови компании за второто тримесечие все пак помогнаха на трите главни индекса на Wall Street да отбележат най-доброто си месечно представяне за последната една година през юли. Това обаче се случи на фона на нисък изтъргуван обем, което изопачава в известна степен пазарните движения.

Най-важните данни за САЩ през тази седмица излизат в петък, когато ще стане ясно каква е промяната в заетостта и безработицата в страната през юли. Именно пазарът на труда е един от най-важните белези за устойчиво възстановяване на щатската икономика.

Според пазарните анализатори броят на ангажираните в нейните отрасли лица е намалял през юли най-вече заради закриването на редица временни трудови позиции от американското правителство, които са били създадени заради необходимостта от кадри за преброяването на населението на САЩ през тази година.

Пазарните прогнози сочат за понижение на заетостта в неселскостопанските отрасли на американската икономика със 75 хил. през юли, след като през юни бяха съкратени 125 хи. работни места. Нивото на безработица в САЩ се очаква да се увеличи до 9,6% спрямо 9,5% за месеца преди това. В петък излизат също така и данните за средното почасово заплащане през юли.

Останалите дни от седмицата също носят важни икономически данни. Малко след началото на днешната борсова сесия в САЩ ще излязат ключовите данни за бизнес активността във фабричния сектор през юли, които според анализатори ще покажат забавяне на темповете на растеж и понижение на цените. Междувременно излизат и данните за разходите в строителния сектор през юни, които се очаква да отчетат спад за втори пореден месец.

Във вторник идва ред на данните за личните приходи и разходи на потребителите в САЩ, които вероятно ще покажат минимален ръст през юни. В същия ден ще стане ясна и промяната във фабричните поръчки през юни, както и продажбите на нови автомобили за юли.

В средата на седмицата излизат данните за заетостта в частния сектор на агенцията ADP, която се очаква да се увеличи с 30 хил. през юли, както и данните за планираните от големите работодатели съкращения през юли. След тях идва ред на индекса на бизнес активността в сектора на услугите през юли, за който се очаква да се понижи леко спрямо юнските си нива.

Слаба промяна се очаква и в данните за първоначалната безработица в четвъртък. Според анализатори тя ще намалее минимално до 455 хил. нови молби за помощи при безработица през миналата седмица от 456 хил. за седмицата преди това. Броят на трайно безработните лица се очаква да намалее до 4,53 млн. души.

По-голямата част от компаниите в индекса Dow Jones IA и Nasdaq Composite обявиха своите финансови резултати за изминалото тримесечие през юли. През тази седмица се очакват отчетите на компанията от Dow Jones Procter & Gamble, както и на застрахователния гигант AIG.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:29 | 03.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още