fallback

Пазарите преодоляха кризата през юли

На фона на замиращите страхове около дълговете в Европа, инвеститорите в САЩ отново купуват акции, златото и доларът падат

23:48 | 30.07.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Увереността се завърна на пазарите през юли, като щатските и европейските индекси изтриха повечето от загубите натрупани през последните месеци, а инвеститорите свикнаха с мисълта, че бавен растеж на икономиката е по-добър от никакъв, захвърляйки златото и доларите, пише MarketWatch

„Няма съмнение, че имаме чувствително подобрение на инвестиционните настроения”, казва Дан Пиърс вицепрезидент на State Street Global Advisors в Бостън. „Има текущи проблеми, но със сигурност няма да се подхлъзнем в пропастта в обозримо бъдеще”, допълва той.

Притесненията около дълговата криза в Европа предизвикаха стагнация на Wall Street през май и юни, което повиши цената на златото до рекордни нива.

Юли се оказа доста по-добър месец, въпреки че добрите резултати на компаниите бяха донякъде помрачени от страховете за по-бавния темп на възстановяване на американската икономика.

Тези притеснения бяха подсилени в петък, след като Търговския департамент във Вашингтон обяви, че американската икономика бележи ръст от едва 2,4% през второто тримесечие в сравнение с 3,7% за предишните три месеца.

Въпреки това пазарът е възстановил голяма част от загубите натрупани след края на април.

Dow Jones Industrial Average отбелязва най-силния си месечен ръст от 12 месеца, като се повиши с 7,3% през юли. Индексът, който в края на април достигна 11000 пункта изгуби през май и юни 11%.

Standard & Poor's 500 се е повишил с 7,2% през юли, след като загуби 8,2% през май и 5,4% през юни.

Nasdaq Composite Index е спечелил 7,1% за месеца, след като изгуби 8,3% през май и 6,6% през юни.

В петъчната сесия Dow Jones Industrial Average изгуби 0,01% до 10466 пункта, S&P 500 се повиши с 0,01% до 1102 пункта, докато Nasdaq Composite спечели 0,13% до 2255 пункта. За седмицата Dow Jones се повиши с 0,4%, S&P 500 изгуби 0,1%, а Nasdaq спечели 0,7%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:30 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още