fallback

Печалбата на Chevron се утрои до 5,4 млрд. долара

Приходите на базираната в Калифорния енергийна компания нарастват до 53 млрд. долара през второто тримесечие

17:03 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина петролна компания в САЩ Chevron е успяла да увеличи три пъти своята печалба за второто тримесечие благодарение на по-високите цени на петрола и увеличеното производство, предаде MarketWatch.

Нетната й печалба за трите месеца до 30 юни възлиза на 5,41 млрд. долара, или 2,70 долара на акция. За същия период на 2009 година Chevron е имала положителен финансов резултат от 1,75 млрд. долара, или 87 цента на акция.

Приходите на базираната в Калифорния енергийна компания нарастват до 53 млрд. долара през второто тримесечие в сравнение с 40,2 млрд. долара преди година. Това се дължи на 3-процентното увеличение на производството и на поскъпването на петрола и природния газ през последната година.

Пазарните анализатори очакваха Chevron да излезе на печалба от 2,43 долара на акция при приходи от 59 млрд. долара.

Производството й на суров петрол се е увеличило с 3% на годишна база през второто тримесечие до 2,75 млн. барела на ден. Освен това Chevron е прекратила тригодишната си програма за обратно изкупуване на акции за 15 млрд. долара. Ръководството й не възнамерява да изкупува обратно допълнително акции през текущото тримесечие.

Акциите на Chevron поевтиняват с 0,9% до 75,35 долара в началото на днешната сесия на Нюйоркската петролна борса в унисон с пониженията на щатските индекси.

Най-голямата петролна компания в САЩ Exxon Mobil съобщи вчера, че е удвоила печалбата си за второто тримесечие до 7,56 млрд. долара. Най-голямата европейска петролна компания Royal Dutch Shell обяви на свой ред нетна печалба от 4,39 млрд. долара за същото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:45 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още