fallback

МВФ: Все още има риск за американската финансова система

Според стрес тестове на МВФ, ако американската икономика отново изпадне в рецесия, на щатските банки ще им се наложи да съберат за капиталов буфер 76 млрд. долара

10:46 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международният валутен фонд (МВФ) обяви, че американската финансова система „бавно се възстановява“, но и че остава уязвима на кризи, до известна степен по вина на Конгреса и администрацията, които не са успели да реформират регулаторната система, страдаща от вътрешни скандали и застъпване на отговорности, пише Wall Street Journal.

„Много пъти сме поставяли този въпрос“, казва Кристофър Тау анализатор на МВФ, участвал при изготвянето на доклад за американския финансов сектор.

Представители на щатската администрация настояват, че предложенията за елиминирането на дублиращи се регулаторни агенции са забавени в Конгреса поради по-високия приоритет на други законодателни инициативи, включително процедура по закриването на някои институции, които изпитаха сериозни затруднения по време на кризата.

Според МВФ американската система, при която Федералният резерв, Федералната депозитно-застрахователна корпорация и държавните регулатори споделят отговорността за надзора на американските банки, а Комисията за надзор на търговията със суровини и Комисията за ценни книжа заедно регулират пазарите на фючърси, прави координацията на надзора и откриването на нови рискове трудно.

Дейността на новооснования Съвет за финансова стабилност и надзор, който има за цел да следи за системни рискове също може да бъде затруднена, казва МВФ.

МВФ проведе собствени стрес тестове на американски банки, въпреки че не разкри резултати за отделни институции. Според симулираните сценарии, ако американската икономика отново изпадне в рецесия, за да си осигурят адекватен капиталов буфер, на щатските банки ще им се наложи да съберат 76 млрд. долара.

„Цифрите са плашещи и предполагат, че регулаторните органи трябва да са бдителни за спотайващи се проблеми“, казва Тау,

Представител на Фед коментира, че МВФ е посочил проблеми и в множество регионални и малки банки, които имат голяма експозиция към ипотечни заеми. При лошо стечение на обстоятелствата на регионалните банки ще се наложи да съберат общо между 8 млрд. долара и 13 млрд. долара, които експертът на Фед определя като „капка в морето“ в сравнение с 200 млрд. долара, събрани от американските банки, след като миналата година щатската централна банка проведе свои собствени стрес тестове.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:51 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още