fallback

Фед отчита капиталова печалба от спасяването на AIG и Bear Stearns

В лоши активи на двете инвестиции са инвестирани над 72 млрд. долара, които вече започват да се отплащат

09:38 | 30.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Надеждата на американските данъкоплатци да бъде получено възмездие от спасяването на Bear Stearns и AIG, което струваше на държавата милиарди долари, се увеличава, след като вчера Федералният резерв отчете капиталова печалба от активите, закупени от двете компании.

Повишаването на стойността на ипотечните облигации, които предизвикаха крах на Bear Stearns и изправиха AIG на ръба на фалита, е довело до капиталова печалба на всичките три инвестиционни схеми, в които са съсредоточени активите на двете компании, съобщава Financial Times.

Счетоводната печалба, която Фед отчита при трите схеми, известни като Maiden Lane I, II и III, доказва увеличението в стойността на ценните книжа, които доскоро бяха определяни като „токсични“. Това може да доведе до затихване на критиките към централната банка за милиардите, които бяха излети за спасяване на финансовата система от колапс.

Според официалните данни нереализираните печалби, или разликата между пазарната оценка на ценните книжа и заемите, дадени от правителството за закупуването им, е била 10,8 млрд. долара в сряда, допълва вестникът.

Две от инвестиционните схеми са били създадени за изваждане на проблемни активи за милиарди долари от баланса на AIG. Те са на печалба от доста време, докато третата – тази, в която са събрани най-лошите активи на Bear Stearns, едва сега излиза на плюс.

Капиталовата печалба на практика означава, че Фед може да закрие позициите си и да изплати заемите, взети за закупуване на проблемните активи. Самите заеми са със срокове между шест и десет години, а стойността им възлиза на над 72 млрд. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:57 | 10.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още