fallback

General Electric плаща 23,5 млн. долара заради подкупи в Ирак

Санкцията идва заради злоупотреби на дъщерни компании по програмата Петрол срещу храни

10:04 | 28.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската компания General Electric се е съгласила да плати 23,5 млн. долара за прекратяване на обвиненията към нейни дъщерни компании, че са подкупвали представители на властите в Ирак с цел получаване на договори в рамките на програмата Петрол срещу храни на ООН, предаде Financial Times. Това се е случвало в периода 2000–2003 г.

Сумата от 23,5 млн. долара е съставена от 18,4 млн. долара възстановяване на печалби, 4,1 млн. долара лихви върху тези печалби, както и 1 млн. долара глоба.

Според обвинението дъщерни компании на GE са подкупили представители на здравното министерство на Ирак, за да спечелят поръчки за доставка на медицинско оборудване и системи за пречистване на вода.

Споразумението идва едва година, след като GE се съгласи да плати други 50 млн. долара за разрешаването на спор относно счетоводните практики в компанията през 2002 и 2003 година.

Позицията на General Electric е, че и в двата случая компанията е оказала пълно съдействие на разследването. Нито миналата година, нито сега обаче от GE не признават и не отричат обвиненията.

По време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк акциите на General Electric поскъпнаха с 0,25 на сто до 16,18 долара за брой. В удължените часове за търговия обаче книжата на компанията изгубиха 0,4 на сто от цената си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 17.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още