fallback

Сорос: САЩ не трябва да спират стимулите за икономиката

Инвеститорът подчерта, че облигационните пазари ще покажат на американското правителство кога ще е безопасно да се намалят бюджетните разходи

14:59 | 19.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Джордж Сорос предупреди американските законодатели да не оттеглят финансовите стимули поради недостатъчното укрепване на икономиката, пише Bloomberg

„Мисля, че това не е правилното време за изтегляне на икономическите стимули“, казва Сорос. „Орязването на бонусите към заплатите и помощите за щати с намаляващи данъчни приходи са контрапродуктивни мерки, защото единственият изход от финансовата кризата е икономическият растеж“, казва инвеститорът, който навършва 80 години през август.

Сорос подчерта, че в САЩ не се наблюдават признаци за инфлация и посочи, че 10-годишните щатски ДЦК се търгуват при доходност от под 3% - най-ниското ниво от началото на годината.

Сорос, който е председател на базирания в Ню Йорк Soros Fund Management LLC, направи сходни коментари за Европа, като настоя Германия да се откаже от плановете си за орязване на собствените си бюджетни разходи. Ако това не бъде направено, Европа ще навлезе в дефлационен цикъл, предупреди той.

Американският президент Барак Обама призова републиканците да престанат да блокират законодателна инициатива в американския Сенат, която предвижда удължаване на помощите за безработни, както и мерки за подпомагане на малкия бизнес. В обръщение миналата седмица Обама разкритикува представителите на републиканците в Сената за блокирането на удължаването на дългосрочните помощи за безработни, на които разчитат милиони американци, за да си плащат сметките.

„Помислете какво означава подобна тактика за милионите американци, които изгубиха работата си от началото на кризата“, казва президентът. „За мнозина това бяха единствените средства, за да преживяват, докато си търсят работа.“

Сорос подчерта, че облигационните пазари ще покажат на американското правителство кога ще бъде безопасно да се намалят бюджетните разходи. „Когато търсенето се възстанови и лихвените проценти започнат да нарастват, ще разберете, че е настъпил правилният момент“, казва той. „Тогава трябва да оттеглите стимулите, а не сега“.

По повод дълговата криза в Европа Сорос заяви, че гръцкият дълг евентуално трябва да бъде преструктуриран „по контролиран начин“.

Съществува недостиг на капитали в европейския банков сектор, а резултатите от стрес тестовете, които ще бъдат публикувани по-късно този месец, няма да разкрият колко е сериозна ситуацията, защото тестовете са базирани на остарели и неадекватни критерии за капитализация, казва Сорос.

Неотдавна Сорос разкритикува Германия за настояването й за по-строга финансова дисциплина, както за по-слабите европейски икономики, така и за собствената си бюджетна политика.

„Дори бюджетните цели да бъдат изпълнени, трудно е да се повярва как по-слабите икономики ще успеят да възстановят своята конкурентоспособност и да се върнат към растеж, защото при липсата на механизъм за девалвация на валутата това ще изисква намаляване на заплатите и цените, "което ще доведе до дефлация“, казва Сорос.

Сорос придоби славата си, след като през 90-те години на миналия век спечели 1 млрд. долара, след като заложи срещу британската лира. Той също предвиди покачването на германската марка след падането на Берлинската стена през 1989 г. и спада на японските акции през същата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:36 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още