fallback

Анализ: Ако не прескочи 10 600, Dow Jones може да се срине до 7 500 пункта

Дарил Гупи прави аналогия с движението на водещия американски индекс по време на Голямата депресия и след нея

09:42 | 15.07.10 г. 8
Автор - снимка
Създател

В случай че индексът на сините чипове в САЩ Dow Jones Industrial Average не успее да прескочи границата от 10 600 пункта, то е много вероятно той да се срути чак до 7 500 пункта. Такова е мнението на анализатора Дарил Гупи, който в материал за CNBC сравнява настоящото движение на индекса с това, което той е имал по време на Голямата депресия от 1929 година и след това.

Причините за кризата сега може да са различни от тогавашните, но сривът на фондовата борса от началото на 2008 г. копира точно поведението на индекса от 1929 г. Начинът, по който в момента Dow Jones се възстановява, е доста сходен с този през 1930 г.

Пропадането на Dow през 1929 г. съвпада с графичния модел глава и рамене, който най-ясно може да се види на месечна графика на показателя. Този модел е доста достоверен сигнал за проблеми, тъй като улавя добре настроенията на инвеститорите, които стават все по-негативно настроени за перспективите пред икономиката.

Низходящото движение през 1929 година носи спад от около 49 на сто, преди пазарът да тръгне нагоре. Пропадането от 2008 година пък заличи 52 на сто от стойността на Dow Jones Industrial Average.

През 1930 година пазарът е оформил обратния на глава и рамене модел, който довежда до ръст от 46 на сто. През 2009 година се случи същото, а възходът бе дори по-мощен и донесе ръст на индекса от 69 на сто.

Движението на индекса по време на възстановяването през 1930 година завършва с нова фигура глава и рамене, която завършва със силен спад, с който е сложен край на първата част от дългосрочния модел на двоен спад, пише анализаторът. Това понижение заличава 28 на сто от стойността на Dow.

В наши дни Dow Jones рисува нова фигура глава и рамене, която може да е сигнал за мечи пазар. Върховете на пазара изглежда са достигнати през януари, май и юни. Проекцията на евентуалния спад, направена чрез линията на раменете, поставя цел от 8 400 пункта за Dow, което се равнява на 25% спад.

По-негативен сценарий, копиращ поведението от 1930 година, дори предполага срив до 7 500 пункта.

Очакванията на Гупи са, че този сценарий може да бъде избегнат само при пробив на нивото от 10 600 пункта. При това такова движение няма да бъде сигнал за нов възходящ тренд, а по-скоро ще ограничи възможността от втори спад.

Анализът завършва с уговорката, че макар графичните модели от 1930 и 2010 година да си приличат доста, то не е задължително те да доведат до еднакви резултати. Въпреки това историята може да ни служи като предупредителен сигнал за това, което можем да очакваме.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:39 | 09.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още