fallback

Alcoa върна доброто настроение на Wall Street

Dow Jones IA се повишава с 1,3% в сутрешната търговия

17:36 | 13.07.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите резултати на най-големия американски производител на алуминий Alcoa за второто тримесечие дадоха добър старт на новия отчетен сезон на Wall Street и възвърнаха на инвеститорите оптимистичните им нагласи за възстановяването на световната икономика.

В резултат на това днешната борсова сесия в САЩ започна със силни повишения и на трите главни борсови индекса, водени от компаниите в добивния и индустриалния сектор.

Акциите на Alcoa поскъпват с 0,9% до 10,97 долара на Нюйоркската фондова борса, след като обяви 136 млн. долара печалба, или 13 цента на акция, за второто тримесечие. Компанията участва в състава на индекса Dow Jones IA от 1959 г.

Dow Jones IA, който обединява 30-те най-търгувани и ликвидни борсови компании в САЩ, се повишава с 1,3% до 10 349,48 пункта час след началото на сесията. Широкият S&P 500 напредва с 1,3% до 1 092,30 пункта, а индексът Nasdaq Composite, в който влизат всички компании от борсата Nasdaq, нараства с 1,2% до 2 224,79 пункта.

Вчерашната сесия завърши с минимални изменения на индексите, след като пазарните участници заеха позиции на изчакване преди отчетите на Alcoa. До края на тази седмица се очакват финансовите резултати на още четири компании от Dow Jones IA, както и на 21 компании от S&P 500.

Икономическите данни за САЩ днес показаха, че песимизмът на американските потребители се засилва и през юли. Това стана ясно от ежемесечното проучване на изследователската агенция TIPP и финансовия ежедневник Investor's Business Daily, което показа, че индексът на потребителското доверие на IBD/TIPP се е понижил неочаквано до 44,7 пункта през юли в сравнение с 46,2 пункта за юни.

През август 2009 г. измерителят на потребителското доверие се завърна в оптимистичната зона над 50 пункта, която сочи за подобряване на потребителските нагласи, но два месеца по-късно отново се върна под 50. Изследването на IBD/TIPP се провежда в началото на всеки месец сред 900 потребители в САЩ и следи тяхната оценка за текущите икономически условия, очакванията им за следващите шест месеца, както и доверието им в икономическата политика на правителството.

Другите икономически данни за страната показаха, че търговският дефицити на САЩ е достигнал най-високото си ниво за последните 17 месеца през май. Той възлиза на 42,3 млрд. долара, което е с 4,8% повече на месечна база и се е увеличил с близо 70% през последните 12 месеца.

Подобрените икономически нагласи на инвеститорите за икономиката понижиха с повече от 0,5% курса на долара срещу еврото. Това се случва въпреки понижението на кредитния рейтинг на Португалия и разпродажбите на азиатските борси.

Цената на златото нараства с 1,6% до 1 217,40 долара за тройунция, а междувременно петролът поскъпва с 2,6% до 76,90 долара за барел.

Малко преди края на днешната сесия излизат данните за бюджетния дефицит на САЩ през юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:48 | 13.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още