fallback

САЩ арестува 10 човека по обвинение в шпионаж за Русия

Информацията, която е била събирана, варира от такава за програми за ядрено оръжие през световния пазар на злато до данни за кандидати за работа в ЦРУ

10:01 | 29.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските власти обявиха в понеделник, че са разбили шпионска мрежа, която е набирала информация в страната за руското правителство, предаде Ройтерс.

Властите са обвинили за заговора 11 човека, 10 от които са били арестувани в неделя в Бостън, Ню Йорк, Ню Джърси и Вирджиния. Освен в шпионаж за Русия те са заподозрени и в пране на пари.

Членовете на групата са имали фалшива самоличност и е трябвало да се превърнат в „американци под дълбоко прикритие“, се посочва в заведеното от дело от правосъдното министерство.

Целта им е била „да станат достатъчно „американизирани“, така че да могат да събират информация за САЩ за Русия и успешно да вербуват източници, които са в политическите кръгове на САЩ или могат да се внедрят в тях“, пише в обвинението. Делото е заведено във федерален съд.

Групата обаче не е събирала класифицирана информация, според официален представител на министерството. Един от членовете й е обвинен, че е изпращал информация относно промените в ръководството на Централното разузнавателно управление (ЦРУ). Арестите са извършени след многогодишно разследване.

Девет от членовете на групата са обвинени в пране на пари във връзка с извършваните от тях дейности.

Информацията, която е била събирана, варира от такава за програми за ядрено оръжие през световния пазар на злато до данни за кандидати за работа в ЦРУ.

В края на миналата седмица на посещение в САЩ беше руският президент Дмитрий Медведев. Разговорите му с Барак Обама бяха фокусирани икономически и търговски теми.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:18 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още