fallback

Tesla набра $266 млн., пласирайки акциите над предвидения таргет

Компанията реализира първото IPO на автомобилостроител в САЩ за последните 54 години

08:48 | 29.06.10 г. 1
Автор - снимка
Създател

Американската компания за производство на автомобили с електрическо захранване Tesla успя да осъществи първично публично предлагане на акции (IPO), набирайки 226 млн. долара. Акциите на компанията, която никога не е постигала печалба, дори бяха пласирани над заложената като таргет цена.

IPO-то на Tesla е първото първично публично предлагане на компания от автомобилния сектор в САЩ за последните 54 години, пише Bloomberg. Последното IPO на автомобилна компания в страната е било реализирано през 1956 година от Ford.

В рамките на IPO-то Tesla пласира 13,3 млн. акции на цена 17 долара за брой. Това означава, че на инвеститорите е продаден 14 на сто от капитала на компанията.

Предварителният рейндж, в който се очакваше да се извърши продажбата, бе между 14 и 16 долара за акция. Очаква се набраните средства да бъдат използвани за изграждане на мощности и евентуално за придобивания.

Според изпълнителния директор на Tesla Елон Мъск, компанията е по-скоро технологична, отколкото автомобилна. „Ние сме компания от Силициевата долина. По-близо сме до Apple и Google, отколкото до GM или Ford по начина, по който ръководим бизнеса си“, смята той.

Tesla, която набра с 27 на сто повече пари от очакваното, ще се търгува от днес на борсата Nasdaq с код TSLA. Компанията е привлякла толкова повече от очакванията средства поради факта, че освен постигането на по-висока цена са били пласирани и повече акции от прогнозираното – 13,3 млн., вместо очакваните 11 млн. броя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:09 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още