fallback

Взаимните фондове в САЩ излязоха на загуба през второто тримесечие

Най-много губят инвестициите в основни суровини, а най-добре се представят фондовете с вложения в ценни метали

16:27 | 28.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвеститорите, претърпели сериозни загуби от взаимните фондове в САЩ през 2008 и началото на 2009, могат да очакват ново разочарование, когато получат резултатите на фондовете за второто тримесечие на 2010, пише AP.

Въпреки че през първото тримесечие на годината повечето категории фондове се представиха добре, в периода април-юни имаше малко успешни сектори.

Спадът не беше толкова рязък както в края на 2008, когато фондовият пазар претърпя крах в разгара на финансовата криза. Той обаче показва, че нервността на инвеститорите задържа възстановяването на пазара.

Средната възвръщаемост на диверсифицираните щатски фондове през второто тримесечие е -7%. показват данни на Lipper Inc. В тях не са включени последните четири търговски сесии за тримесечието. Диверсифицираните фондове не се концентрират върху отделни сектори на икономиката, отразявайки посоката на пазара като цяло.

Широкият щатски индекс Standard & Poor's 500, определян като най-добрия измерител за силата на пазара, е загубил 7,8% за периода, отчитайки и дивидентите. През първото тримесечие индексът се повиши с 5,4%.

Дори смятаните за по-сигурни фондове, инвестиращи в по-големи и утвърдени компании, не се представиха добре. Възвръщаемостта на фондовете, инвестиращи в компании с голяма пазарна капитализация през второто тримесечие, бе -8,7% за тези, които се фокусират върху стойността, и -8,2% за тези, насочени към растежа. Цифрите през първото тримесечие бяха съответно +5,8% и +4,2%.

Първата група фондове търсят подценени компании, които се очаква да дават дивиденти, докато втората инвестира във фирми с голям потенциал, които обаче са във фаза на растеж и е малко вероятно да плащат дивиденти.

Когато пазарът е нестабилен, инвеститорите често търсят защита във фондовете от първата група, но отрицателната им доходност през второто тримесечие говори за цялостната липса на доверие у инвеститорите.

„Съществува усещането, че възстановяването губи инерцията си“, споделя анализатор от Lipper. „Инвеститорите наистина загубиха вярата си в акциите.“

Друго доказателство за спадналото доверие са тегленията от фондовете, които достигнаха 1,8 млрд. долара в рамките на само една седмица в средата на юни, според данни на Investment Company Institute.

Разбира, се не всички инвеститори са песимистично настроени. Както и през първото тримесечие, фондовете, инвестиращи в по-малки компании, се представиха по-добре (в случая по-малко лошо). Тези, ориентирани към стойността, загубиха 6,4%, а ориентираните към растежа – 5,9%.

Инвеститорите обикновено се фокусират върху компаниите с малка капитализация, когато преценят, че икономиката започва да се възстановява, понеже в този период те растат по-бързо от големите. Индексът Russell 2000, който следи тези компании, е на плюс 2,5% от началото на годината.

От април насам единствено фондовете, инвестиращи в ценни метали, отбелязаха сериозна доходност. Те донесоха средно 11,4%, главно заради поскъпналото злато, което някои смятат за по-сигурно убежище при нестабилни пазари.

Не толкова зле на фона на повечето фондове се представиха фондовете, инвестиращи в недвижими имоти. Те са загубили само 1,1% през второто тримесечие.

Сред най-добре представилите се са фондовете, инвестиращи в държавни облигации, които носят между 3% и 4% в зависимост от матуритета.

Фондовете, инвестиращи в основни суровини, се представят особено лошо. Страховете, че търсенето на суровини ще намалее, са довели до загуба от средно 11,6%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:21 | 20.08.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още