fallback

Обама: Мястото на Русия е в СТО

Световната търговска организация и САЩ обаче искат Русия да спазва международните закони, свързани с интелектуалната собственост

11:52 | 25.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американският президент Барак Обама обяви, че ще помогне на Русия за ускоряване на приемането на страната в Световната търговска организация (СТО), като увери руския си колега Дмитрий Медведев, че се надява Москва да успее да изчисти и последните пречки пред своята кандидатура до 30 септември, пише Wall Street Journal.

Медведев посети Вашингтон в четвъртък за разговори, фокусирани върху икономически и търговски теми.

Обама каза, че търговските отношения на САЩ с Русия „като обем не надхвърлят тези на САЩ с Тайланд – страна с два пъти по-малко население от Русия, така че определено има потенциал за развитие на по-тесни икономически връзки“.

Двамата постигнаха споразумение, което разчиства пречките пред американския износ на пилешко месо за Русия, с което се слага край на продължителния търговски спор между двете страни. Обама подчерта, че разрешаването на спора е „ясен сигнал за решимостта на Русия да се присъедини към Световната търговска организация“.

Медведев, който посети и Силициевата долина в САЩ, заяви, че сътрудничеството между двете страни в сферата на високите технологии се е превърнало в негов личен приоритет.

В общо изявление двамата президенти окачествиха приемането на Русия в СТО като приоритет за търговската политика на двете страни.

От особено значение за СТО и САЩ е необходимостта Русия да спазва международните закони за интелектуалната собственост и да положи по-големи усилия за ограничаване на финансовите престъпления.

Неотдавна Медведев обяви, че Русия ще съкрати до 41 от 208 броят на държавните предприятия, класифицирани като стратегически - стъпка, която ще премахне бариерата пред чуждестранните инвеститори в тези бизнеси. Това вероятно ще улесни приемането на Русия в СТО.

Сред останалите теми, дискутирани между двамата президенти, бяха сътрудничеството в борбата с тероризма, международните осиновявания и енергийната ефективност.

Когато Обама посети Москва миналата година, той и неговото семейство бяха поканени на чай в Зимната градина на Кремъл. Вчера двамата лидери обядваха в Ray's Hell Burger – малък крайпътен ресторант в покрайнините на Вашингтон, в който се предлагат хамбургери. Медведев определи обяда си като „не напълно здравословен“, но посочи, че на такова място „определено можеш да усетиш духа на Америка.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 05.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още