fallback

Плановете на Обама смъкнаха индексите в САЩ

Американският президент иска нови правила за действие в енергийния сектор, което повлече надолу сектора

23:05 | 22.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската фондова борса отчете значителен спад в днешната сесия, което се дължи на негативните данни за жилищния пазар в страната, както и на разпродажбите в енергийния сектор.

Енергийните компании отстъпиха в унисон със спада в цената на петрола, като причината за това е неяснотата около планираните нови регулации в сектора. Администрацията на президента Обама е твърдо решена да наложи нови правила в сектора заради аварията с платформата на ВР, която предизвика екокатастрофа в Мексиканския залив.

Днес американският съд отсъди срещу налагането на шестмесечен мораториум върху добива на петрол в дълбоки води, но от Белия дом обявиха, че ще обжалват решението.

„Фактът, че регулаторната рамйа се променя, съчетан с влошените изгледи за потребление на петрол, би трябвало да предполага, че енергийните компании ще останат под натис”, смята Джо Батипаля от Stifel Nicolaus, цитиран от Ройтерс.

Повод за негативни настроения днес дадоха и данните за продажбите на жилища в САЩ, които през май са спаднали с 2,2 на сто. Това бе доста изненадващо за анализаторите, които очакваха показателят да отчете ръст.

В резултат на всичко това, основният индекс Dow Jones Industrial Average отстъпи с близо 150 пункта, или 1,4 на сто, до 10 293 пункта. Широкият индекс S&P 500 пък падна с 1,6 на сто до 1 095 пункта , като не успя да се задържи над 200-дневната пълзяща средна, която премина миналата седмица.

Индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, падна с 1,2 на сто до 2 262 пункта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:01 | 11.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още