fallback

Ентусиазмът около китайския юан не се задържа до края на щатската сесия

След ръстове почти през цялата търговия основните борсови индекси в САЩ в крайна сметка приключиха със загуби

23:19 | 21.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

След почти цяла сесия на плюс американските борсови индекси обърнаха посоката на движението си към края на търговията и приключиха със загуби.

Така оптимизмът от Азия и Европа, свързан с новините около китайския юан, не успя да просъществува дълго. Сред инвеститорите започнаха да се прокрадват съмнения дали наистина Китай ще позволи значителна промяна на курса на валутата си, за което немалко държави разчитат, за да бъде възстановен балансът в световните търговски отношения.

В крайна сметка от изявленията на китайската централна банка засега стана ясно единствено, че ще бъде „продължена политиката за увеличаване на гъвкавостта на юана”, което може да бъде разбрано нееднозначно. 

Според икономиста Нуриел Рубини решението на Китай да промени валутния си режим може дори да се окаже неблагоприятно за САЩ, като по думите му не е изключено и поевтиняване на юана. 

Търговията за Dow Jones Industrial Average приключи с понижение от 0,08% до 10 443 пункта, S&P 500 отстъпи с 0,39% до 1113 пункта, а Nasdaq Composite загуби 0,9% до 2289 пункта. 

По време на американската сесия рейтинговата агенция Fitch съобщи, че понижава кредитния рейтинг на френската банка BNP Paribas от АА на АА-, оставяйки перспективата по него стабилна. Смъкването на рейтинга се обяснява със „структурни проблеми” на бизнес модела на финансовата институция, който разчита до голяма степен на корпоративно и инвестиционно банкиране. Освен това се посочва, че качеството на активите на банката е влошено през 2009 г.

Акциите на BNP Paribas поевтиняха в Ню Йорк с 1,13%.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:39 | 04.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още