fallback

Щатските индекси се задържаха на близки до вчерашните нива

Няколко събития през тази седмица, включително успешното публично предлагане на испански дълг, са понижили тревогите за кредитната криза в Европа

23:21 | 18.06.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатските индекси се задържаха на близки до вчерашните нива в петък, след като данни на Caterpillar за добри продажби на машини в Азия окуражиха инвеститорите за растежа в региона, но тревогите в Европа продължиха да спъват пазара, пише MarketWatch.

Dow Jones Industrial Average се повиши с 0,16 процента до 10451 пункта, като акциите на Caterpillar се повишиха с почти един процент, след като компанията обяви ръст от 38 процента на продажбите на машини в Азия през май, на годишна база. Тази новина насърчи оптимизма за Азия и особено за Китай, където усилията за поставяне на спирачки на растежа предизвикаха опасения за търсенето.

Търговци и анализатори посочиха, че няколко събития през тази седмица, включително успешното публично предлагане на испански дълг, са понижили тревогите за кредитната криза в Европа, в сравнение с настроенията от май. Все пак, финансовото здраве на стария континент е нещо, което инвеститорите продължават да държат под око, тъй като и най-малкият знак за нови проблеми би върнал волатилността на индексите, валутите и останалите активи.

„Хората, по скоро взимат под внимание събитията на пазара седмица за седмица, отколкото да си кажат, всичко е на ред, и да продължат”, казва Питър Буквър от Miller Tabak. „Спомнете си Гърция, за първи път привлече вниманието ни през ноември и после имаше няколко дълги периода, когато си мислехме, че всичко е наред.

Nasdaq Composite затвори с печалба от 0,11 процента до 2310 пункта, докато Standard & Poor's 500 се покачи с 0,13 процента до 1118 пункта, като загуби понесоха компаниите от сектора на здравеопазването, докато енергийните компании успяха да спечелят позиции.

Докато долара спечели спрямо еврото, той беше по-слаб спрямо японската йена. Цените на американските ценни книжа се понижиха, повишавайки доходността на 10-годишните ДЦК до 3,22 процента. Фючърсите за суров петрол се повишиха до почти 77 долара за барел.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:20 | 07.09.22 г.
fallback
Още от САЩ виж още